Герджиков внася поправка за донорството, отхвърлена от парламента

След Нова година председателят на парламента ще внесе поправка в Закона за трансплантациите с цел да се обърне процедурата за донорството. Това съобщи самият Огнян Герджиков, след като в понеделник посети 7-месечната Памела, на която преди дни в болница "Лозенец" бе направена първата в България чернодробна трансплантация. Донор на бебето е нейният баща.

Проф. Герджиков уточни, че ще внесе текст за информираното несъгласие за донорство на органи. Това означава пациентите изрично да декларират пред личния си лекар, че не желаят след смъртта им техните органи да се използват за донорство. В момента процедурата е обратната, на информираното съгласие - пред джи пи-то се декларира и в здравната книжка на пациента се записва съгласието му да стане донор след кончината си.

Подобна промяна в процедурата ще облекчи донорството, трябва да се осъзнае, че мъртвите могат да служат на живите и в името на живота трябва да направим възможното, коментира проф. Герджиков.

При приемането на закона за трансплантациите в парламента лекарското съсловие безуспешно настояваше да се запише процедурата на информираното несъгласие. Специалистите в тази сфера предричаха проблеми с донорите, ако се възприеме вариантът, който в крайна сметка бе гласуван от депутатите. Наскоро бе обявено, че близо година след задействането на закона едва около 800 българи са направили избора си, като само една-четвърт от тях са решили да станат донори след смъртта си.

Днес председателят на парламента уточни, че още при приемането на закона той е подкрепил предлагания от докторите вариант, затова ще го внесе отново.

Споделяне

Още от България