Гергана Червенкова засега няма да съди България заради ареста си

Бивш неин адвокат обяви, че Цветан Цветанов съдействал за скалъпване на обвиненията

Гергана Червенкова бе освободена от ареста и делото за екстрадацията й бе прекратено, сн. БГНЕС

Гергана Червенкова, която бе арестувана у нас по искане на САЩ за екстрадиция заради повдигнати ѝ в Америка обвинения за незаконна онлайн продажба на лекарства и разпространение на наркотици, засега не смята да съди България в Страсбург за нарушаване на човешките ѝ права. Това заяви самата Червенкова пред БНР в неделя. Делото срещу нея в Софийския апелативен съд бе прекратено преди два дни, а във вторник самите САЩ се отказаха засега от искането си младата жена да бъде екстрадирана, за да застане пред щатски съд.

 

Червенкова заяви, че неин приоритет и на защитата ѝ е отпаднат обвиненията срещу нея в Съединените щати.

 

"Какви последващи действия ще вземем след това, ще преценим дали искаме или не, защото фактът, че не трябва да се изключва и момента в развитието на моя казус. Освен широката и наистина невероятна гражданска подкрепа и медийна, която получих, че може би е имало и някакво съдействие и от държавните институции, тъй като оттеглянето дойде от Америка и това е наистина доста добра крачка", коментира тя.

 

Малко преди това нейният адвокат Гачо Груев заяви пред националното радио, че бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е съдействал за скалъпване на обвиненията срещу Гергана Червенкова.

 

Друг адвокат на Червенкова Златка Стефанова, която е представляваше на последните две съдебни заседания, обаче се свърза с Mediapool и заяви, че пълномощията на Груев били оттеглени още преди 19 юли и изявленията, които е направил в неделя, са от негово лично име, а не от името на Червенкова или на защитата ѝ.

 

"Когато се върне лентата назад, ще се види, че обвиненията на Гергана Червенкова – първо те са скалъпени и изфабрикувани, но това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше тогавашния началник на ГДБОП Станимир Флоров и заместник-главния прокурор Ася Петрова", заяви Груев. "Тази делегация освен дългия престой в САЩ – над 3 седмици, е извършила посещение при директора на директора на операциите на тази служба, която се занимава с наркотиците – ДЕА. Един български политик няма работа в дирекцията по операции на една специална служба. Това показва съпричастността на Цветан Цветанов и неговата делегация в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално за България", допълва ексзащитникът на Червенкова. Той прави извод, че "политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова".

 

Адвокатът заяви още, че у нас е бил създаден медиен образ на Гергана, че тя е организатор на крупен международен канал за разпространение на наркотици и че това е успех на българските служби. Гергана беше оклеветена пред целия български народ от Цветан Цветанов и в това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските държавни институции на ръководеното от него МВР, смята Груев. Според него по случая не си е свършила работата и тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева:

 

"Преписката с искането за екстрадиция на Гергана е от 77 листа, които са преминали през 4 държавни институции точно за 2 часа и 34 минути, през което време и министърът на правосъдието и главна прокуратура е следвало да извършат прочитане, анализ и проверка на искането на САЩ", смята Груев. Според него от документите по делото е видно, че министърът на правосъдието не е извършил никаква проверка. "Няма съставен дори и един документ в тази връзка. Трябва да припомня, че са извършени и други нарушения, някъде може би и престъпления, които са свързани вече с дейността на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд, отново под давление на Цветанов", допълва бившият защитник на Червенкова.

 

"Ако главният прокурор разрови тази история, не малко магистрати от този съд, както и служители от ДАНС, от Министерството на финансите ще трябва да понесат една нелека отговорност", коментира Груев и добави мнението си, че главният прокурор няма да го направи.

 

Вредите, нанесени на Гергана, не могат да бъдат овъзмездени по никакъв начин напълно, но частично могат. Гергана е потърпевша от действията и на българската, и на американската държава, посочи Груев и добави, че трябва да се потърси отговорност на Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.

 

Според адвоката правният договор за екстрадицията между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран. По думите му с него на българите е вменена отговорността за деяния, които според българското наказателно право не са престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?