Гергов иска да се разреши приватизация на панаира

Гергов иска да се разреши приватизация на панаира

Стратегията за бъдещото развитие на Международния панаир в Пловдив е единственият въпрос, който акционерите са обсъдили на общото събрание във вторник, съобщи след заседанието туристическият бос Георги Гергов, който е изпълнителен директор на дружеството. Той уточни, че извън това акционерите са гласували единствено увеличение на съвета на директорите до шест души заради нарастването на дяловете, които е придобило “Пълдин туринвест” - смесеното дружество между Гергов и община Пловдив.  

Георги Гергов уточни, че не е обсъждана промяната на членовете на съвета на директорите и оставката на бившия заместник-министър на икономиката Корнелия Нинова. Източници от левицата коментираха неофициално пред Mediapool, че Нинова ще остане председател на Съвета на директорите като представител на 51-процентния държавен дял. Самата Корнелия Нинова каза, че от шест месеца няма връзка с Пловдивския панаир и не е запозната с идеите дали да остане представител на държавата в дружеството.

Предложението, направено от Георги Гергов в качеството му на представител на частно-общинския акционер, съдържа три варианта и ще бъде внесено за разглеждане от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). При всички случаи, за да се развива Пловдивският панаир, държавата ще трябва да го извади от забранителния списък за приватизация, заяви бизнесменът. Какъв вариант за набиране на частни капитали ще се избере, ще се реши от държавата, поясни той.

Неговото предложение съдържа варианти, при които всеки от акционерите – държавата и “Пълдин туринвест” – ще внесат по 50 млн. евро и по този начин капиталът на Международния панаир ще се увеличи със 100 млн. евро. Така всеки един от акционерите ще запази съществуващия дял, поясни Гергов. При втория вариант частният инвеститор дава 100-те млн. евро за увеличаване на капитала, а държавата остава с миноритарен дял. Такава стъпка едва ли ще се приеме от икономическото ведомството, защото има опасност делът на държавата да падне и под 5 процента, коментира Гергов. Той уточни, че в момента стойността на активите на дружеството е 57 млн. лв. Ако бъде избран този вариант, е възможно държавата да запази дела си в панаира,  като апортира парцели в София, върху които Пловдивският панаир може да изгради бизнесцентър.

При третия вариант 10 на сто от акциите на панаира ще се листват на борсата, като всяка от страните ще предложи по 5 процента от своя дял. Минималната цена на акция да е 40 лв., което практически означава, че Пловдивският панаир се оценява на 2.5 млрд. лв., коментира Георги Гергов. Ще бъдат вкарани и лостове за контрол при продажбата на акции през борсата, така че едно лице да не може да купи повече от 10 акции, уточни той. Така ще се гарантира, че едната страна няма да изкупи дела на другата през борсата, смята Гергов.

По-рано през деня от МИЕ съобщиха, че министър Петър Димитров е упълномощил представителя на държавата Валентин Груев, директор на Дирекция "Индустриални отношения", който временно заема мястото на Корнелия Нинова в директорския борд, да гласува против предложенията за увеличаване на капитала на Пловдивския панаир.

На въпрос на Mediapool как представителят на държавата е възприел предложенията за развитието на панаира, Георги Гергов уточни, че Груев не е разполагал с никакви правомощия, за да вземе решение. “Днешното събрание не беше насрочено, за да се вземе решение, а за да се представи и обсъди стратегията за развитието на Пловдивския панаир”, каза Гергов. Това е само първата стъпка от много дълъг процес, който ще мине през Министерския съвет и Народното събрание.

Ние не искаме държавата да се изтегли от панаира или да се откаже от водещото си място, каза още Гергов. Няма как частните акционери да изземат водещата роля на държавата, когато панаирът се представя на международните форуми, поясни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?