Гергов оглави най-новата за момента туристическа организация

Гергов оглави най-новата за момента туристическа организация

Намеренията на бизнесмена Георги Гергов да се изяви като обединител на туристическия бранш станаха факт с учредената в сряда Национална конфедерация на туристическата индустрия (НКТИ). Очаквано Гергов оглави новата структура, претендираща да събере разединените от вътрешни междуособици и интриги играчи в бранша. За негови заместници бяха избрани  Недялка Сандалска, управител на хотелите на "Балкантурист", и Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара, която обаче се оказа, че не му е дала карт-бланш за включване в новата организация на Гергов.

Сформирането на новата конфедерация стана два дни след като бе създаден Съюз на инвеститорите в туризма. В съюза се включиха 50 фирми и сдружения, представляващи 400 хотела и над 2 млрд. лв. инвестиции в отрасъла. В председателствания от Ветко Арабаджиев ("Виктория груп") съюз влязоха и част от оттеглилите се членове на другата туристическа организация, председателствана от Гергов – Националния борд по туризъм, заради несъгласие с водената от ръководството политика.

Зад Гергов застанаха 26 организации, сред които реалните собственици на хотели са изключително малко. Фактически това са само Гергов, притежаващ комплекса "Слънчев ден" и други хотели, Младен Мутафчийски, който държи "Хелена рисортс" и други активи. "Балкантурист", освен с шефа си в управата, не присъства сред съучредителите. Членовете са основно сдружения като това на общините в България, за алтернативен, за поклоннически, за СПА, голф и яхтен туризъм, асоциациите на професионалните готвачи, на сомелиерите, на месопреработвателите и млекопреработвателите, Националната лозаро-винарска камара и др., като последните определено са част от други отрасли, които имат само косвен досег с туризма.

Всички те си поставиха за задача да защитават проблемите на туризма пред обществото и държавата. Ще излезем с програма пред правителството за това как ще се категоризират хотелите и как ще се развива строителството в туризма, заяви след учредяването Георги Гергов.

Членството на предимно браншови организации бе обяснено с това, че те ще защитават общите, е не частните интереси.

Конфедерацията си постави за цел да подпомага дейности по разработването на проекти и усвояването на фондове от ЕС. Освен това ще предлагат промени и становища по закони и нормативни актове, свързани с туризма.

Опоненти на Гергов обаче смятат, че той се опитва да използва новата туристическа конфедерация като инструмент за натиск върху политическите партии, от които търси подкрепа за участието си в кметската надпревара за Пловдив.

Гергов, който е известен като близък приятел на президента, вътрешния министър и други видни социалисти, както и на досегашния син кмет на Пловдив, до дни ще каже официално дали ще се кандидатира. Миналата седмица заяви, че е време да влезе в политиката и възнамерява по време на кампанията да прехвърли бизнеса на двамата си сина. Гергов вече проведе разговори за подкрепа с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, както и с ръководствата на БСП, ДПС и вероятно с други партии. 

"Дори и да не се кандидатирам, ще продължа да работя за благото на родния си град", каза Гергов, който е изпълнителен директор на Пловдивския панаир, след като без конкурс влезе заедно с общината в капитала на дружеството с 49 на сто чрез съвместното предприятие "Пълдин тур инвест".

Споделяне

Още от Бизнес