Гергов посъветва Трайков да купи акции в панаира, вместо да го проверява

Гергов посъветва Трайков да купи акции в панаира, вместо да го проверява

Работна група към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се заема със "завземането" на Международен панаир Пловдив от бизнесмена Георги Гергов, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков в сряда.

Близкият до БСП туристически бос Гергов е мажоритарен собственик в дружеството чрез свързани фирми с дял от почти 51%, въпреки че панаирът е в забранителния списък за приватизация и парламентът не е давал санкция за промяна на това положение.

"Това е една от "работните ни площадки" в министерството. Изключително важно е да се изясни точно какво и защо е ставало", каза Трайков и допълни: "Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството."

Ако държавата иска да увеличи дела си в "Международен панаир Пловдив", да купи акции от реститутите, вместо да се занимава с проверки, заяви в отговор по-късно в сряда Георги Гергов.

Всяка проверка е добре дошла за нас, очаквам и от тази резултатът да бъде в наша полза, както при много други през последната година, каза бизнесменът. Той припомни, че публично-частното партньорство в панаира беше проверено от ДАНС, прокуратурата и МВР, но нарушения не бяха открити.

Гергов отрече да е отказвана информация на министерството. Всички писма, които получаваме, се завеждат и им се отговаря, посочи той.

Работната група в МИЕТ, която се занимава с проверката, се оглавява от зам.-министър Евгени Ангелов, а повече информация по случая Трайков обеща да даде следващия вторник на редовната си пресконференция.

"Странната" сделка се извърши през годините по класическата схема – влизане в дружеството чрез смесена общинско-частна фирма в рамките на миноритарния общински дял от 49%, увеличение на капитала на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая изкупуване на дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции.

Наскоро стана ясно, че Гергов готви нова промяна в акционерната структура на "Международен панаир Пловдив" и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс "Слънчев ден". Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на панаира.

Ако сделката се осъществи, Гергов ще намали дела си в панаира и ще пусне в него нов акционер.

По непотвърдена информация зад предполагаемия купувач на "Слънчев ден" стои шефът на "Лукойл България" и считан за един от най-богатите българи Валентин Златев, а със сделката Гергов целял да си "купи индулгенция" от новата власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?