"Гергьовден" и ССД с нови лидери

Съюзът на свободните демократи (ССД) и движението "Гергьовден" имат нови лидери, след като в неделя на мястото на Стефан Софиянски бе избран Радослав Кацаров, а Любен Дилов-син сдаде поста на Драгомир Стефанов, който досега бе в управата на партията. Дилов-син остава неин почетен председател.

 

Стефан Софиянски обяви, че работи по създаването на неправителствена организация, която ще прави анализи и оценки на прехода, както и на днешното управление на страната. Според него най-слабото правителство за последните 23 години е бил кабинетът на Бойко Борисов.

 

Новият председател на ССД Радослав Кацаров обяви, че ще търси консолидиране на дясното пространство и ще установи контакт с всяка партия, заставаща зад десните идеи. Той не изключва възможността за разговори с представители на Реформаторския блок.

 

На новото ръководство на "Гергьовден" се разчита да възстанови доверието към първоначалните идеи на движението и да работи за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията.

 

Движението обяви в прессъобщение, че настоява за създаването на двукамарен парламент; избор на президента от горната и долната камара на парламента; създаване на второ ниво на местно самоуправление – 6 местни парламента (заедно с административна реформа); пряк избор на съдии и на районни полицейски инспектори (шерифски принцип).

 

В изборното законодателство, според "Гергьовден", пък трябва да се въведат преки и изцяло мажоритарни избори за парламент с възможност за предварително гласуване по пощата и електронно гласуване в интернет, а също и обвързване на гласуването със социалните помощи. Партията ще работи още за "коренна образователна реформа, насочена към конкурентно на европейско и световно ниво висше образование и задължително средно образование за всеки български гражданин".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?