Гергьовден издига Дилов - син с подкрепата на Мозер и Праматарски

Коалиционните партньори на СДС - БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия (ДП) - ще се явят на местните избори в София в коалиция с Гергьовден, а не със СДС. В сряда трите формации подписват предизборно споразумение и официално ще издигнат за кандидат-кмет на столицата Любен Дилов - син, съобщи главният секретар на земеделците Анастасия Мозер. Праматарски определи новата коалиция като "дясна алтернатива".

Новината идва ден след като ръководството на младежкото СДС подаде оставка с мотива, че "СДС се управляваше и се управлява от партийна олигархия, пропита от слухове, интриги и корупция". Според източници от Гергьовден напусналите МСДС също ще се присъденият към кандидатурата на Дилов.

Мозер, както и лидерът на ДП Александър Праматарски заявиха, че не могат да чакат повече коалиционният си партньор в парламента СДС да избира кандидат за София. "Ние в Демократическата партия не можем да чакаме кога СДС ще си реши собствените проблеми и ще издигне кандидат, още повече че не са консултирали с нас нито един от тези процеси, които текат в момента", каза Праматарски.

Мозер добави, че когато сините издигнали Пламен Орешарски за кмет на София и когато после го оттеглили, не направили никакви консултации с партньорите си от ОДС. Модерните коалиционни взаимоотношения се градят на взаимно зачитане на авторитетите, а не в занемаряването на диалога, подчерта лидерът на БЗНС-НС.

Пред mediapool.bg Мозер определи като добра конфигурацията между две партии с дългогодишна история като БЗНС-НС и ДП, и движение Гергьовден, което е продукт на модерното време и привлича с идеите си младите гласоподаватели. По думите ѝ, хората от Гергьовден са интелигентни, знаят как се правят избори, не са компрометирани и няма скандали около тях. Според Мозер, платформите на земеделците и на Гергьовден били близки.

Утре предстоят заседания на партийните ръководства на БЗНС-НС и на Демократическата партия, като по-късно през деня се очаква на обща сбирка да уточнят единна листа за общински съветници.

По думите на Праматарски, с решението си ДП и БЗНС - НС дават алтернатива, в това число и на СДС.

Със Софиянски и Бакърджиев няма да водим никакви разговори, бе категоричен лидерът на Демократическата партия. Праматарски добави, че ако сините решат, могат да подкрепят техния кандидат.

Той припомни, че далеч преди да започнат турбулентните процеси в СДС заради местния вот, и трите партии - и СДС, и БЗНС - НС, и ДП - са взели решение за самостоятелна регистрация на изборите, за да имат възможност за различни коалиции по места. "Местните избори са нещо много специфично - на места ние ще бъдем със СДС, на места - те не искат да играят с нас", обясни той.

Според Праматарски сформирането на нова дясна коалиция и издигането на пореден кандидат в тази част от политическия спектър, щяло да бъде продуктивно за цялото дясно пространство. "Това е алтернативата - хората да преценят кой от кандидатите стои по-сериозно, коя програма е по-важна. Няма нищо лошо за това да се даде шанс за избор", подчерта той.

Мозер определи като грешна тезата за провеждане на предварителни избори в дясното пространство, за да се издигне общ кандидат за кмет на столицата. Тя изтъкна, че в БЗНС-НС са разочаровани от Софиянски, който през целия си мандат не потърсил сътрудничеството на земеделците. Идеята за предсрочни избори принадлежи на Софиянски, а тези дни беше отново лансирана и от политолога Иван Кръстев във връзка с предложението на Филип Димитров СДС да подкрепи Софиянски за нов мандат.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отрече пред mediapool.bg водената от него организация да подкрепи Любен Дилов-син за кмет на столицата. "Ние не участва в тази схема. Отдавна сме заявили, че ще имаме свой кандидат за кмет на София и за разлика от други формации рядко си променяме становищата", заяви Каракачанов. По всяка вероятност ВМРО ще обяви кандидата си в края на август - началото на септември.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: