"Гергьовден" смята да допринесе с до 60 000 гласа за Синята коалиция

"Гергьовден" се надява да мобилизира между 30 - 60 хиляди гласа в полза на Синята коалиция на парламентарните избори. Това заяви членът на движението Любен Дилов – син в понеделник след подписването на споразумение за общи действия с десните.

Чрез документа "Гергьовден" се ангажира да работи с "наличния си политически, кадрови и медиен ресурс за постигане на най-добър възможен резултат за Синята коалиция" на вота.

От своя страна десните се ангажират да гарантират "адекватно политическо представителство на "Гергьовден" в законодателната, в изпълнителната и в местната власт". В края на миналата седмица Любен Дилов -син веднъж вече призова симпатизантите на партията да гласуват за Синята коалиция.

"Следващият политически сблъсък ще бъде между партиите, които се борят срещу "робовладелството", и тези, които го защитават. На това трябва да се противопоставим на вторите", коментира Дилов.

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров определи проекта с "Гергьовден" като "дългосрочен".

Председателят на движението Петър Стоянович подари подпора, която символично да бъде вградена в знака на Синята коалиция, изобразяващ мост. По думите му "Гергьовден" дава своята стопроцентова подкрепа за десните.

"Резултатите от евровота и сегашната кампания доказват, че политиката в България се изражда все повече и затова трябва да се опрем на предвидимата политическа традиция у нас", коментира той.

През последните няколко месеца "Гергьовден" направи няколко политически лупинга. Първоначално Дилов напусна групата на ОДС и се присъедини към ВМРО в парламентарната група "Напред", близка до разследвания бизнесмен Христо Ковачки и партия "Лидер".

Коалиция "Напред" обаче се разпадна още преди евроизборите, като от нея излезе партия "Лидер". На евровота "Напред" се яви заедно със ЗНС и ЕНП - партията на Мария Капон. Резултатът от 2.25% прекрати и този политически съюз.

За националните избори ВМРО се преориентира към РЗС на Яне Янев.

До този момент Синята коалиция е сключила допълнителни споразумения за подкрепа още с БНД и ромската партия "Щит". В състава на коалиция влизат партиите СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП и РДП.

Още от ИЗБОРИ 2009

Защо протестираха строителите?