Гергьовден: Софиянски играе лидер на СДС в София

Дясната управляваща коалиция в София, включваща СДС и ССД, с подчертано лидерска роля на Стефан Софиянски, дава крайно неудовлетворителни резултати и на практика не изпълнява предизборните си ангажименти. Ако този модел на коалиране бъде генериран на национално ниво, той най-вероятно ще генерира недостатъците си, обявиха в Плевен от движение Гергьовден, което също участва в дясната коалиция, управляваща столицата, заедно с БЗНС-НС и Демократическата партия.

В същото време, във Вашингтон Стефан Софиянски вече започна сондажи за дясно коалиционно управление на България след парламентарните избори. Той е потърсил помощта на Международния републикански институт за конкретните механизми за формиране на нова дясна коалиция, предаде кореспондентът на Mediapool в САЩ Милен Минчев.

Велчев и Софиянски в конкуренция за лидерството

Активността на Софиянски съвпада с увеличаващите се спекулации за негови амбиции към премиерския пост в дясно коалиционно правителство. Основен съперник за поста в публичното пространство се явява финансовият министър Милен Велчев, който използва ненадейната си и оттеглена номинация за шеф на МВФ, за да потвърди своето желание за политическа кариера в България.

След местните избори в София лидерът на СДС Надежда Михайлова посочи сформираната пожарно коалиция като успешен модел на сътрудничество между десните партии, който може да се репродуцира и на национално ниво. Михайлова загуби от Софиянски прекия двубой за столичен кмет, но на няколко пъти подчерта, че лидерската роля в коалицията се пада на най-голямата партия в нея - СДС.

Днес думите ѝ бяха оспорени от Гергьовден, според които фактически лидер на коалицията в София е столичният кмет. Единственото работещо партньорство в дясното пространство, според движението, са отношенията в малката коалиция "Гергьовден - БЗНС-НС - ДП".

Преди седмица, на среща за бъдещето на СДС, Надежда Михайлова заяви, че управляващата коалиция в София може да се превърне както в трамплин за успеха на СДС на национално ниво, така и във Ватерло за партията. Според днешното изявление на партньорите ѝ от Гергьовден, които не крият неприязънта си към кмета Софиянски, по-скоро се очертава негативният сценарий.

Същата теза заяви преди дни и бившият премиер Иван Костов, който заедно с 28 депутати напусна партията и в момента изгражда нова политическа формация. Костов окачестви управлението на Софиянски в столицата като модел на зависимост на публичната власт от организираната престъпност. " Въпреки своята програма за изборите в София, СДС стана по унизителен начин част от този модел... Затова София наистина ще стане Ватерло за СДС", обяви пред симпатизанти бившият премиер.

Ден след като Надежда Михайлова заяви, че СДС няма да прави предизборни коалиции, а разчита на партньорство между десните след изборите на базата на ясни управленски програми, същото направиха и от Гергьовден. В Плевен Националният изпълнителен съвет на движението е решил те да се явят самостоятелно на предстоящите редовни парламентарни избори. На заседанието е приета и програма за първоначална селекция на кандидатите за народни представители, издигнати от местните клубове на Гергьовден.

"Задължително" участие на НДСВ в бъдеща коалиция

От Вашингтон кметът Софиянски не пропусна да включи в евентуална нова дясна коалиция и сегашните управляващи от НДСВ. "Според мен следващото правителство на България ще бъде коалиционно и ние трябва да сме готови за него. Нямаме право да изключваме никого от тази дясна коалиция, включително и НДСВ". Ние "задължително трябва да работим" с настоящите управляващи, заяви столичният кмет.

Срещу социологическите прогнози, които сочат почти сигурна победа на БСП на следващите избори в България, във Вашингтон Софиянски е противопоставил тезата за необходимостта от приемственост в политиката на страната. "Никой не може да гарантира, че ако БСП спечели изборите, няма да има промяна в политиката на България", каза кметът. Според Софиянски БСП заема противоречиви позиции, намеквайки, че те могат да доведат до оттегляне от международните ангажименти на страната. "От тази гледна точка се върнахме на възможността отново една дясно-центристка коалиция да работи след следващите избори в България", заяви лидерът на ССД.

Споделяне

Още от България