Гергьовден влезе в предизборната коалиция на СДС и ДП

Движение Гергьовден се присъедини към предизборната коалиция СДС - Демократическа партия (ДП), което ще му даде възможност за пръв от създаването си преди около девет години да вкара депутати в парламента.

Включването на Любен Дилов - син към предизборното споразумение за коалиция ОДС, подписано преди три дни от лидерите на СДС и ДП Надежда Михайлова и Александър Праматарски, не е изненадващо.

ДП и Гергьовден представляват икономическите интереси на бившия шеф на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов в Столичната община и са в непримирим конфликт с лобито на Стефан Софиянски и шефа на Общинска банка Любомир Павлов.

ОДС е първата предизборна коалиция в дясно за парламентарните избори това лято. Очаква се в понеделник да бъде официално сключено споразумението между Съюза на свободните демократи (ССД), ВМРО и БЗНС - НС.

Демократи за силна България (ДСБ) на Иван Костов ще се явят самостоятелно на изборите, след като не успяха да привлекат БЗНС - НС на Анастасия Мозер за сформиране на предизборна коалиция ОДС, заедно с ДП и БСДП.

Една дясна коалиция може да предложи повече за управлението на страната, отколкото сегашното правителство или БСП, заяви Надежда Михайлова в петък след подписването с Гергьовден.

Задачата на коалицията е да не се допусне втори мандат на управление на НДСВ, нито управление на левицата, посочи още лидерът на СДС.

Дилов-син смята, че енергията, която притежава движение Гергьовден, ще спомогне за победата на коалицията на предстоящите парламентарни избори.

Той уточни, че приема заложената в споразумението възможност СДС да предложи премиер, ако бъдат спечелени парламентарните избори.

Надежда Михайлова не пожела да отговори дали е възможен бъдещ парламентарен съюз с коалицията ССД - БЗНС - НС - ВМРО.

Тя повтори, че коалиция ОДС е отворена за всички десни и дясноцентристки партии и че разговорите продължават.

Според Дилов - син коалицията в СОС е стабилна и няма опасност от разпад, независимо, че засега формациите в нея са в различни предизборни коалиции. Същото потвърди и Александър Праматарски. За Mediapool той уточни, че не възнамерява да се оттегля от дясната коалиция за управление на София, независимо от категоричните си твърдения, че не желае никъде да бъде на едно място с кмета Софиянски.

Двете оформящи се десни коалиции нямат почти нищо общо с политическите принципи, прокламирани от лидерите им, както и от досегашните им партньорства, а следват логиката на бизнес-интересите.

Така например съществуващата коалиция Народен съюз между Мозер и Праматарски се разпадна, след като хората на Мозер бяха спечелени за коалиция със Софиянски, макар самата Мозер да имаше резерви към позицията на кмета спрямо правителството на Сакскобургготски и готовността му да подкрепи втори мандат на царя.

ДП пък беше единствената дясна партия освен ДСБ, която отказа да участва в инициирания от СДС формат "10 ноември" на 11 партии, но внезапно се оказа в съюз именно със СДС, след като инициативата се провали безславно с напускането на Мозер, Софиянски и Каракачанов.

Споделяне

Още от България