Герхард Ройс се оттегля от върха на ОМV догодина

Герхард Ройс

Главният изпълнителен директор на австрийската петролна и газова компания "ОемВи" (OMV) Герхард Ройс напуска предсрочно поста си на 30 юни 2015 г., съобщиха от компанията в сряда. Това споразумение е било постигнато предишния ден между Ройс и надзорния съвет на OMV.

За оттеглянето на Ройс се заговори преди дни, като според австрийските медии смяната е заради срива на оперативната печалба на компанията.

Договорът на Ройс, който работи в OMV от 1990 г., а през 2011 г. я оглави, бе удължен миналата година до март 2017 г., но ще бъде прекратен предсрочно заради лошите финансови резултати заради кризата в Северна Африка

Надзорният съвет на компанията е започнал процес на подбор на подходящи кандидати за нов главен изпълнителен директор на OMV.

"OMV в момента се намира в изключително предизвикателна ситуация. Средата в ключовите пазари е фундаментално различна от това, което се предполагаше, когато се изграждаше стратегията през 2011 година", коментира в съобщението на компанията председателя на надзора ѝ Рудолф Кемлер. "Когато допълнително се развива корпоративната стратегия, специален фокус ще бъде поставен върху увеличаването на рентабилността и оптимизирания профил на риска", допълва той.

По думите му OMV остава интегрирана петролна и газова компания с растеж, базиран на създаване на допълнителна стойност и още по-балансирана стратегия на риска, което трябва да осигури привлекателни дивиденти в бъдеще.

Освен решението за предсрочното тръгване на Ройс, Надзорният съвет на компанията е решил да интегрира бизнес сегментите "Газ и Енергия" и "Рафиниране и Маркетинг". Те ще сформират комбиниран бизнес сегмент под наименованието "Downstream”, който от 1 януари 2015 г. ще бъде ръководен от Манфред Лайтнер, член на Изпълнителния съвет.

Ще започнат и преговори с Ханс-Петер Флорен, член на Изпълнителния съвет отговорен за бизнес сегмент "Газ и Енергия", относно неговия договор.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?