Герман на протест заради липсата на канализацията

За четири години новите училища и детска градина в селото отесняха

"Канализация за Герман" и "Писна ни да живеем в кал и мизерия" - тези плакати издигнаха недоволни жители на село Герман, което се намира на около 4 км от столицата. Те излязоха на протест в 9 часа в сряда на околовръстното шосе на София и ул. "Патриарх Герман".

"Искаме да ни бъде обърнато внимание от управляващите, които взимат решения кое населено място да бъде с канализация", каза протестиращ.

Недоволните настояват в Герман да бъде изградена канализация, която им е обещана още през 2010 г.

"Оттогава досега е направен само проект за канализация през 2019 г. Това ни дава голяма надежда, че нещата ще се случат. Сега се очаква до 2 месеца Столична община да вземе решение в кои населени места да се изгради канализация през настоящия програмен период. Ако не попаднем в списъка, не се знае кога ще имаме", каза кметът на селото Маргаритка Станкова пред Mediapool. Тя също се е включила в протеста, защото на нейните молби и искания не получава отговори кога ще има канализация, а хората я питат.

Село Герман се намира в столичния район Панчарево. Разположено е на десния бряг на река Искър и подпочвените води са високи.

"При изградени септични ями или пречиствателни станции за отходни води, пречистените води не могат да бъдат поети от почвата, която е достатъчно напоена дори и без да вали дъжд. Улиците ни са без отводняване, но някои са с просмукани отходни води", пишат протестиращи до Mediapool.

Те се заканват периодично да протестират, докато не бъде изградена канализацията на Герман за отходните води.

В селото има адресни регистрации на около 2500 души, но живеят около 3500, каза кметицата. През последните години то се развива бързо - строят се много нови къщи и кооперации и населението се разраства.

През 2014 г. е открита нова детска градина в селото, а година по-късно и училище. "Те са много хубави, но капацитетът им вече е изчерпан", каза кметът Маргаритка Станкова.

При откриването на детската градина столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че децата на Герман вече няма да имат проблем да посещават забавачка. Четири години по-късно обаче се оказва, че това не е така. В момента деца от Герман пътуват до съседни места, а деца от Нови хан и Бистрица идват в Герман. В същото време около 40 деца от селото чакат за градина от есента, а ще се освободят едва 5 места, обяснява кметицата.

За решаването на проблема тя е внесла преди повече от два месеца официално предложение в Столична община и Столичния общински съвет да се направи промяна в правилата за приема в детските заведения. Идеята е тези, които са от самото населено место, да са с предимство, а не да се разкарват например децата от Герман в Нови хан, а тези от там да идват в селото. До този момент все още нямам отговор, каза Маргаритка Станкова.

Новото училище също вече е изчертало капацитета си. Първоначално проектът е бил за 400 деца, но в Столична община решили, че ще стои празно и го направили за 200 ученици. Днес вече учат 280 ученици, каза кметицата.

Улиците в селото също са на дупки, но най-големия проблем си остава канализацията. Липсата и значително влошава живота на хората, особено на живеещите на по-ниските места, които буквално се "борят" с отходните води, е посочено в съобщението до медиите.

"Налага се да викаме по няколко пъти "лайнарки" на седмица и въпреки това мирише", казва протестиращ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?