Германия арестува трима сирийски терористи, влезли като бежанци

Тримата вероятно са свързани с извършителите на атентатите в Париж през ноември

Томас де Мезиер

Трима сирийци, влезли в Германия като бежанци, бяха арестувани днес по подозрения, че планират атентати от името на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщиха германски прокурори, цитирани от ДПА.

Задържаните - на 17, 18 и 26 години - пристигнали през ноември миналата година като кандидати за убежище "или да изпълнят вече поставена задача, или да чакат нови указания" от ИД, казаха от федералната прокуратура в Карлсруе.

Сирийците били арестувани при антитерористична операция с участието на около 200 полицаи в германските провинции Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн, посочи Федералната криминална полиция.

И тримата били задържани в Шлезвиг-Холщайн.

Тримата сирийски бежанци, които бяха арестувани в Германия по подозрение, че планират терористично нападение, са свързани с извършителите на нападенията в Париж, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

Събраните след месеци разследвания доказателства показват, че мъжете на възраст 17, 18 и 26 години са били доведени в Европа от същите каналджии, които са превозили до Европа ислямистките екстремисти, извършили атентатите в Париж през ноември, когато бяха убити 130 души, каза Де Мезиер.

Освен това се смята, че подправените документи за самоличност, използвани от арестуваните в Северна Германия трима сирийци, са изработени от същите фалшификатори, направили тези на нападателите от Париж.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?