Германия бавно започва да смекчава някои ограничения

Австрия, Дания и други страни вървят по същия път

Ангела Меркел заедно с някои от провинциалните ръководители

След заседание на германския канцлер Ангела Меркел с ръководителите на 16-те германски федерални провинции, стана ясно, че правилата за социална дистанция в Германия се удължават до най-малко 3 май, предадоха световните агенции. Но някои магазини ще могат да подновят работа още следващата седмица.

След срещата, пред репортери Меркел каза, че в Германия досегашните мерки са довели до "крехък междинен успех" в борбата с епидемията.

Тя допълни, че провинциалните правителства препоръчват на гражданите си да носят предпазни маски, докато пазаруват и са в градския транспорт. Ето защо властите като цяло препоръчват носенето на маски.

Канцлерът допълни, че на училищата в страната ще бъде разрешено да подновят работа поетапно от 4 април.

Меркел обяви и смекчаване на ограниченията, което ще се изрази с отваряне на някои магазини от 20 април. Тя поясни, че става дума за магазините, които са с площ от по-малко от 800 квадратни метра.

Събиранията на много хора, като например спортните прояви или концертите остават забранени най-малко до 31 август, според документ, изготвен от канцлерката и лидерите на 16-те провинции и предаден на пресата.

Меркел увери, че болниците в страната не са препълнени. Тя обаче каза, че засега няма да има религиозни служби.

Меркел поясни, че по-нататъшните облекчения на правилата ще зависят от това как се развива темпът на разпространение на заразата.

Канцлерът съобщи, че сега властите работят по приложение за проследяване на хората, заразени с коронавируса.

Вицеканцлерът и министър на спорта на Австрия Вернер Коглер обяви нова крачка към нормализиране на живота в страната. На 1 май ще отворят врати някои спортни съоръжения в Австрия. Мярката ще се прилага постепенно с "логика и здрав разум", заяви вицеканцлерът. Първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, а тези в зала - по-късно, като индивидуалните спортове ще бъдат разрешени преди отборните и бойните спортни дисциплини.

На 1 май ще бъдат отворени стадионите за лека атлетика, тенис кортовете, манежите за конни спортове и стрелбищата. Ще бъдат разработени правилници как да се ползват спортните съоръжения при спазване на изискванията за хигиена и дистанция..

Същевременно правителството затяга мерките за двете най-широкоразпространени дисциплини за масов спорт - бягането и колоезденето. При условие че изследване е доказало, че при упражняването им не е достатъчна дистанцията от един метър, тъй като дишането е по-дълбоко, ще трябва да се спазва дистанция от 10 метра при бягане и 20 метра при колоездене.

Специална наредба ще регулира правилата за елитните спортисти, за които спортът е професия. Те ще могат да тренират от 20 април.

Около 10 000 деца в Дания се завръщат в яслите, детските градини и училищата. След като постигна напредък в спирането на разпространението на новия коронавирус, страната изпраща децата до пети клас обратно в класната стая след едномесечно прекъсване на учебните занятия.

Решението има за цел да разтовари родителите, които едновременно работят у дома и се грижат за малките си деца заради мерките за социално дистанциране.

Училищата трябва да отговарят на определени изисквания, например да има достатъчно разстояние между учениците. Някои от тях ще се нуждаят от още няколко дни, преди да са готови да посрещнат учениците и затова ще отворят врати най-късно в понеделник.

Много родители обаче се обезпокоени какви ще са последиците от това, че децата им ще тръгнат отново на училище, при положение че вирусът все още е в Дания и голяма част от света все още не е предприела аналогична мярка.

Финландия премахна огражденията на входовете и изходите от района на столицата си, който близо три седмици бе отцепен от останалата част на страната. Това е първото облекчаване на наложените заради коронавируса ограничителни мерки.

Ограниченията за влизане и излизане за столичната област Уусимаа бяха въведени на 28 март, за да се избегне разпространяване на вируса в останалата част от страната.

Епидемията обаче продължава и всички други ограничения остават в сила, препоръката е да се избягва и пътуване до вилите.

В Литва от днес започва постепенно отслабване на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, заяви премиерът на страната Саулюс Сквернелис.

"Виждаме възможност за облекчаване на ограниченията в някои сфери на бизнеса и ще направим това незабавно", каза той.

Облекченията ще се отнасят за магазините със собствен вход, в които може да се контролира притокът на клиентите. Магазинерите трябва да ограничават контактите си с клиентите до 20 минути и да осигуряват за всеки клиент минимум 10 квадратни метра свободна площ.

Извънредното положение и националната карантина в Литва са в сила до 27 април. От миналия петък хората в страната са задължени да носят маски на публични места.

Министърът на здравеопазването Аурелиюс Верига даде знак, че карантината може да остане за по-дълъг период време. "мисля, че е реалистично карантината да бъде удължена", каза той вчера.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус