Германия би пратила войски в Ирак при молба от легитимно иракско правителство и мандат от ООН

Германското правителство е готово да проучи възможността за изпращане на войници на Бундесвера в Ирак само при наличието на молба от легитимирано иракско преходно правителство и мандат на ООН. Това заяви в Берлин говорителят на правителството Бела Анда, цитиран от ДПА. Завчера американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд каза, че би приветствал участието на френски и германски войници в стабилизирането на Ирак.

Говорителка на външното министерство в Берлин също каза днес, че участие на Бундесвера в стабилизационните сили в Ирак не се обсъжда. Германия оказва значителна хуманитарна помощ на Ирак, но следвоенната резолюция на Съвета за сигурност на ООН изрично определя, че стабилизирането на Ирак е отговорност на войските на предвожданата от САЩ коалиция, подчерта говорителката.

В понеделник германският външен министър Йошка Фишер заминава на четиридневно посещение във Вашингтон - първото, откакто германско-американските отношения охладняха преди десет месеца заради отказа на Берлин да вземе страната на САЩ в иракската криза. Във Вашингтон Фишер ще се срещне с вицепрезидента Ричард Чейни, с държавния секретар Колин Пауъл и със съветничката на президента по националната сигурност Кондълиза Райс. Сред темите, които ще бъдат разисквани, са Ирак и Афганистан, каза говорителката на външното министерство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: