Германия блокира повишение в заплатите на евродепутатите

Германия блокира предвиденото повишение на заплатите на повечето членове на Европейския парламент, при което евродепутатите от новите страни - членки щяха да печелят повече от министър - председателите на собствените си държави.

На днешната срещата на външните министри в Брюксел Германия, Австрия, Франция и Швеция гласуваха срещу спорния регламент, за приемането на който е необходимо абсолютно мнозинство, предаде немската телевизия АРД. Така проектът за въвеждане на равно заплащане за всички депутати от Европейския парламент, независимо от националността им, пропадна.

В момента възнагражденията варират според националните предписания. Италианските депутати получават близо 11 000 евро, докато полските депутати трябваше да се задоволяват с по-малко от 600 евро. Немските парламентаристи със своите 7 009 евро се нареждат в горната една трета в таблицата на възнагражденията.

Още в средата на януари немският канцлер Герхард Шрьодер даде да се разбере, че повишаване на заплатите няма да има преди следващите избори за Европейски парламент, които са на 13 юни, защото бъдещите депутати също ще трябва да участват във вземането на това решение. Междувременно немското правителство изпадна в размисъл, как да покрие повишаването на заплатите, което ще бъде в размер на близо 100 млн. евро.

В случай, че статутът на единното заплащане бъде приет, възнаграждението на всички депутати ще стане 9053 евро. Най-вероятно обаче ще мине време докато депутатите от новите страни - членки започнат да получават колкото старите си колеги.

Най-ощетени от приемането на проекта щяха да бъдат италианците - техните заплати трябваше да се намалят с около 3000 евро.

Към момента 626-те евродепутати и 162-та наблюдатели от бъдещите страни - членки са поставени при равни условия по отношение на възнагражденията.

Всички получават толкова, колкото биха вземали в националните си парламенти, което означава, че италианците са най-добре платени с по 11 000 евро на месец. Те получават четири пъти повече от испанските си колеги, чието възнаграждение е 2 600 веро.

Различията стават още по-фрапиращи, когато се сравняват и новите страни - членки. Депутатите в страни като Литва, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, вземат между 800 и 2 500 евро на месец.

Съгласно новите предложения, всички евродепутати трябва да имат еднакви заплати.

Германският външен министър Йошка Фишер обаче каза, че сега не е време да се търси съгласие по пакета за новите възнаграждения, в светлината на сериозните бюджетни съкращения у дома.

Евродепутатите от Унгария или Полша или Словакия ще вземат три пъти по - големи заплати от министър-председателите на своите държави, четири пъти повече от министрите, 25 пъти повече от средния гласоподавател, обясни пред Би Би Си германският професор по право Ханс Херберт фон Арним, който се занимава с Европейския парламент.

Според него изравняването на заплатите съгласно предложения проект ще нанесе повече вреди на европейската идея и на Европейския парламент в очите на гласоподавателите в новите страни - членки, както и в очите на данъкоплатците в Германия или Великобритания или в други западни държави, защото те ще трябва да плащат тези заплати.

В действителност предложението за увеличението на заплатите беше компенсация на премахнатата система на разточителни разходи, която си спечели силни критики.

Споделяне

Още от Свят