Германия чака уверения за условията в българския арест по случая "Виктория Маринова"

Заподозреният за убийството се съгласи на съкратена процедура по екстрадиция

Северин Красимиров. Сн.: Фейсбук

Германската прокуратура очаква българските власти да изпратят уверения, че условията в българския арест отговарят на минималните европейски стандарти, за да придвижи процедурата по екстрадиция на заподозрения за убийството на Виктория Маринова 21-годишен Северин Красимиров.

Това съобщи в четвъртък говорител на местните разследващи, цитиран от БНР.

"Има европейски стандарти като минимален размер на килията, условия в нея и така нататък, очакваме българските власти да ни пратят потвърждение, че затворите ги изпълняват и ще се произнесем", обясни представителят на германската прокуратура.

Писмено потвърждение от българските власти обаче не е постъпило до 16.00 часа и затова началото на процедурата по екстрадицията на Красимиров се е забавило.

Междувременно стана ясно, че заподозреният за жестокото убийство на русенската телевизионна водеща е дал съгласие за провеждането на съкратена процедура по разглеждането на издадената му в България европейска заповед за арест. Това означава, че ако всички основания за екстрадицията му са налице, той може да бъде върнат у нас до 10 дни, обясни председателят на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт.

Той обаче отрече Красимиров да е коментирал пред германските власти повдигнатите му задочно обвинения в България за изнасилването и убийството на Виктория Маринова.

Както е известно, той бе заловен в Щаде през нощта срещу сряда, след като изследване на биологични следи от местопрестъплението и дома на Красимиров в Русе показа 100% съвпадение на ДНК – както от него, така и от жертвата.

Ако бъде върнат в България, той ще отговаря за изнасилване, представляващо особено тежък случай и умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Максималното наказание, което Красимиров може да получи по тези обвинения е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Преди ден стана ясно, че срещу задържания има висящо дело за фалшифициране на документи в Германия, където работи майка му. Именно в жилището, където живеят тя и партньорът ѝ бе заловен Красимиров.

Той не е осъждан в България, но по думите на вътрешния министър Младен Маринов имал криминална регистрация за кражба на цветни метали от 2007 г. Абсурдното е, че тогава Красимиров е бил едва на 10 години и по закон МВР не е имало право да го завежда в информационните си масиви.

Междувременно в сряда вечерта лелята и приятелката на Красимиров пожелаха да говорят пред медиите, помолени за това от съседите им, които се страхуват от саморазправа с тях заради случая.

Лелята разказа, че е чула племенника си да признава по телефона пред майка си, че е изнасилил жена и затова трябва да отиде при нея в Германия, съобщи "Дневник".

Приятелката му пък видяла в деня на убийството, че той се прибира с изцапани с кръв дънки. Красимиров ѝ обяснил, че се е сбил с друго момче и тя не го разпитвала повече. През нощта преди убийството той ѝ казал, че отива на рожден ден с приятели, които тя не познавала.

Младата жена отрече да е знаела, че той е извършил жестокото убийство, но предположи, че не е бил сам, а някои от тези, с които е бил преди това, са му помогнали. Двамата се чули по телефона за последно малко преди Красимиров да пристигне в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?