Германия даде зелена светлина за директно рекапитализиране на закъсали банки

Германия даде зелена светлина за директно рекапитализиране на закъсали банки

Спасителният фонд на Европейския съюз е все по-близо до възможността да налива пари директно в закъсали банки, след като германското правителство одобри законопроект, който разрешава пряка рекапитализация.

 

Проектът трябва да бъде приет от Бундестага, но е планирано да влезе в сила от ноември.

 

"Това е важна стъпка към стабилизиране на банковия сектор...и за по-нататъшно повишаване на доверието в нашата обща европейска валута", заяви финансовият министър Влофганг Шойбле в сряда. Той допълни, че законът ще помогне да бъде премахнат рискът от това данъкоплатците да поемат задължения, както се случи при финансовата криза.

Лидерите на ЕС се съгласиха през 2012 г., че спасителният фонд на ЕС – т.нар. Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism - ESM), ще може директно да откупува дял в проблемна банка, ако съответната държава не е в състояние да осигури пари от частни инвеститори или от националните си фондове.

 

По-късно бе решено, че от общия размер на фонда, който е 500 млрд евро, 60 милиарда да бъдат "инструмент" за пряка банкова рекапитализация.


Германия обаче блокира задействането на схемата поради притеснения, че чрез прякото помпане на пари от ESM в изпаднали в затруднение банки ще бъдат натоварени германските данъкоплатци.

 

До промяна на позицията се стигна след като евродепутати и министри разработиха схема, включваща арсенал от финансови средства, включително национални и европейски фондове, както и правила, определящи кой поема загубите, ако някоя банка изпадне в затруднение.

 

ESM е от специален интерес за страни като Ирландия, които изляха милиарди в закъсалите си банки между 2009 -2011 г., в резултат на което страната бе ултимативно заставена да поиска 67 млрд. евро спасителен пакет от ЕС.

 

Финансирането от ESM може да се прилага ретроактивно, което облекчава бремето на правителствата, чиито искания към управителите на фонда се разглеждат случай по случай.

 

Задействането на правилата за рекапитализация през тази година бе ключово настояване на Европейската централна банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?