Германия депортира 42-ма афганистанци с отхвърлени молби за убежище

Германия депортира 42-ма афганистанци с отхвърлени молби за убежище

Група от 42 афганистанци с отхвърлени молби за убежище в Германия, пристигна рано тази сутрин в Кабул, съобщи служител на летището, предаде ДПА.

Чартърният полет се приземи в 7.48 ч. афганистанската столица. Това е 39-тия полет с депортирани от Германия за Афганистан от декември 2016 г.

Берлин е върнал досега общо 1077 търсещи убежище афганистанци.

Полетите с депортирани обикновени са месечни, но през май нямаше нито един.

Германското вътрешно министерство каза, че майският полет е бил отложен, защото афганистанските власти са искали да засилят мерките за сигурност около 1 май - датата, когато САЩ и други натовски държави започнаха официално да изтеглят войските си от Афганистан.

Депортирането е обект на спорове, като негови критици казват, че опустошената от война държава е прекалено опасно място за завръщащите се.

Почти всекидневните атаки на талибаните взимат жертви сред цивилното население.

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" също са активни в страната.

Въпреки продължаващите с прекъсвания мирни преговори, конфликтът между талибаните и афганистанското правителство не спира, а сигурността се влошава. Изтеглянето на западната коалиция оставя Афганистан в състояние на несигурност.

От началото на май най-малко 11 района са били завладени от талибански бунтовници. Войниците се предават или се оттеглят, изоставяйки екипировка и боеприпаси.

В Афганистан редовно има сблъсъци и целенасочени убийства на цялата територия на страната. Сега атаките в столицата Кабул се извършват почти всекидневно.

Пандемията от коронавирус допълнително влоши условията за живот в Афганистан. Напоследък страната регистрира значително увеличение на нови зарази и рекорден брой починали.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?