Германия е готова да помогне на компаниите си да развиват бизнес в Иран

Петер Алтмайер

Германия е готова да помогне за максималното намаляване на последиците върху германските компании от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп Вашингтон да излезе от иранското ядрено споразумение, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Готови сме да говорим с всички засегнати компании за това какво можем да направим, за да сведем до минимум отрицателните последици, каза Алтмайер в ефира на Дойчландфунк.

Той допълни, че Германия не вижда в момента причина да променя системата си "Хермес" за гаранции за експорта за Иран.

"Засега няма причина да променяме системата "Хермес"," посочи Алтмайер .

Германският министър на икономиката допълни, че ще продължи да разговаря открито със САЩ по въпросите, свързани с Иран, и иска да избегне икономическо напрежение.

Трябва да обсъдим как можем да избегнем отрицателното въздействие върху заетостта в Германия след изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, каза още Алтмайер.

Той допълни, че няма законови средства за защита на германските компании, които правят бизнес в САЩ.

Това, което правим е да помагаме и съветваме тези германски компании, които работят в Иран, каза още Алтмайер.

Германският канцлер Ангела Меркел каза снощи на иранския президент Хасан Рохани в телефонен разговор, че подкрепя запазването на споразумение по иранската ядрена програма между големите сили след изтеглянето на САЩ. Тя призова за провеждане на разговори в широк формат по програмата за балистични ракети на Иран и иранските дейности в региона, включително в Сирия и Йемен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?