Германия е изхарчила рекордните 23 млрд евро за бежанци и мерки срещу миграцията

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд евро за бежанци и мерки срещу миграцията

Германия е похарчила рекордните 23 милиарда евро миналата година, за да улесни интеграцията на над 1 млн. бежанци на своя територия и да се бори с причините за миграция от чужбина, показва правителствен документ, с който агенция Ройтерс разполага.

Разходите бележат ръст от почти 11 процента в сравнение с 20.8 млрд. евро, похарчени за тези цели предишната година, сочи докладът, подготвен от финансовото министерство.

Канцлерът Ангела Меркел нееднократно защити решението си от 2015 г. да отвори германските граници за стотици хиляди бежанци, бягащи от война, основно от мюсюлмански страни, като хуманитарна необходимост. Оттогава досега обаче Германия се стреми да предотврати подобна масова миграция, опитвайки се да се справи с причините за нея.

През 2018 г. правителството е похарчило общо 7.9 млрд евро за мерки, целящи да държат мигрантите извън Европейския съюз и да подобрят условията за живот в техните страни. Изхарчените за това пари са с 16% в сравнение с 2017 г.

16-те германски провинции, които отговарят за приема и интеграцията на пристигащите от държави като Сирия, Ирак и Афганистан, са получили 7.5 млрд. евро от федералното правителство миналата година – с 14 повече от 2017 г. 

Алис Вайдел, парламентарен лидер на крайнодясната "Алтернатива за Германия", критикува правителството на Меркел, че е изхарчило милиарди за бежанци, заявявайки: "Това е скъпо струващо празненство за "Добре дошли" за сметка на гражданите".

Споделяне

Още от Европа