Германия е най-добрата марка сред държавите в света

Ангела Меркел се радва на успеха на германския национален отбор по футбол по време на световното първенство в Бразилия.

За първи път от шест години насам Германия печели първо място за най-добра държава в света, измествайки САЩ. Индексът за най-добра марка сред държавите (Nation Brands Index) на Anholt-GfK Roper  измерва начина, по който дадена страна се възприема от гражданите на останалите страни. В допитването са участвали 20 000 души от 20 държави, съобщава британският вестник "Телеграф”.

Проучването се прави от десет години и това е вторият път, когато Германия излиза на върха. Изглежда, че страната трябва да благодари за това на националния си отбор по футбол. Допитването е правена през юли 2014 г., точно след като Германия спечели световното футболно първенство. Оценките за спортното превъзходство на страната бележат най-голям ръст в сравнение с останалите категории за всяка друга страна, включени в индекса.

Оценката се прави на базата на 23 показателя, разделени в шест категории, които засягат националния имидж: износ, управление, култура, население, туризъм и имиграция /инвестиции.

Предишния път, когато Германия бе първа в проучването, беше през 2008 г., докато президент на САЩ беше Джордж Буш и международният имидж на страната беше влошен.

В настоящата класация Германия получава силно признание в областта на честното и компетентно управление, инвестиционен климат и социално равенство.

Германия явно печели не само със спортната сила, която показа на световната сцена на шампионата по футбол, но също така с утвърждаването на възприятието за лидерството ѝ в Европа заради здравата ѝ икономика и устойчиво политическо ръководство, коментира създателят на индекса Саймън Анхолт – независим политически съветник на държавни ръководители от различни краища на света, който твърди, че е сътворил термина “nation branding”.

В периода след проучването икономическите показатели на Германия се влошиха, като индустриалното производство отбеляза рязък спад през август, а през октомври икономисти изразиха опасения, че страната може да изпадне в трета рецесия за шест години.

Съединените щати, които оглавяват класацията от 2009 г. насам, изпадат от първата позиция заради начина, по който се възприема ролята им за международния мир и сигурност. По този показател САЩ се нареждат на 19-о място сред 50 страни.

Русия и Египет са понижили оценката на САЩ "по безпрецедентен начин" в тази година на различни международни конфронтации, коментират от Anholt-GfK Roper

Въпреки това САЩ остават най-силната държава по отношение на креативност, съвременна култура, образователни институции.

Най-големият срив през тази година бележи Русия, също заради оценките по отношение на ролята ѝ за световния мир и сигурност. Освен това Русия получава ниска оценка за управление. Страната изпада с три позиции до 25-о място, нареждайки се след Китай.        

2013 2014
1 Германия 2
2 САЩ 1
3 Великобритания 3
4 Франция 4
5 Канада 5
6 Япония 6
7 Италия 7
8 Швейцария 8
9 Австралия 9
10 Швеция 10
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?