Германия е най-позитивно оценяваната страна в света

Бамберг, биреният фестивал Sandkerwa

Германия е най-позитивно оценяваната страна в света, показва годишното проучване на Би Би Си за рейтинга на различни държави.

Повече от 26 хиляди души от цял свят бяха анкетирани за проучването. Те трябваше да класират 16 страни и ЕС на базата на това дали влиянието им в света е по-скоро "позитивно" или "негативно".

Германия е начело на класацията с положителен рейтинг от 59%. Иран отново е най-негативно оценяваната страна.

Глобалното отношение към най-голямата държава в Европа се е подобрило значително през 2013 година, показва проучването, проведено за Би Би Си от GlobeScan и PIPA с интервюта в градски центрове в 25 държави от цял свят.

Повишение на рейтинга с 3 пункта връща Германия начело на класацията на Би Би Си, измествайки Япония, чийто позитивен рейтинг спада от 58% на 51% и тя отива на четвърто място.

Би Би Си отбелязва, че първото място на Германия може да се разглежда като награда за усърдната ѝ дипломация. Германските министри често посещават страните, които са пазари за немския износ, както и страни като Монголия, които разполагат със суровини за немското производство.

Германия получава силно положителни оценки в поразените от рецесията Испания и Франция, но не и в Гърция.

Великобритания повишава рейтинга си в резултат на домакинството на Олимпиадата през 2012 година и е на трето място.

На втора позиция е Канада, докато Съединените щати са осми, като изпреварват Китай с едно място.

Мнението за Китай и Индия се е влошило значително. Китай заема най-ниското място от началото на проучванията през 2005 година. Индия е 12-та от общо 16 страни, като положителните оценки 34% са по-малко от негативните - 35%.

Германия, чиято икономика се справя по-добре от почти всяка друга в Европа през последните години, е възприемана позитивно в различни краища на света. Така например 84% от хората в Гана смятат, че влиянието на Германия е най-вече положително. Такова мнение споделят 81% от французите и 76% от австралийците. Германия е оценявана негативно от затъналата в дългове Гърция.

Позитивните нагласи към ЕС са се повишили с 1 на сто до 49%, след като в предишното проучване рейтингът на Съюза бе стигнал най-ниското си равнище. Има обаче важни тенденции - отчетен е рязък спад в позитивния рейтинг към ЕС от страна на Германия (14 пункта до 59%); канадците и американците също дават значително понижени оценки на ЕС. Във Великобритания позитивните възгледи за ЕС продължават стабилно да падат и за пръв път тази година повечето британци са с негативна оценка за ЕС (47%), отколкото позитивна (42%).

На първите пет места в света са Германия, Канада, Великобритания, Япония и Франция.

Последните пет места се заемат от Русия, Израел, Северна Корея, Пакистан и Иран.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?