Германия е обезпокоена от надигането на антиимигрантски движения

Шествие в Дюселдорф

Германия, която в последните години се превърна в основна дестинация за имиграция в Европа, наблюдава с тревога надигащата се популистка вълна със зачестилите в последните седмици враждебни към чужденците демонстрации.

Тези прояви в няколко града на страната се организират или подкрепят от различни крайнодесни или неонацистки движения, включително от младата антиевропейска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), направила рязък ксенофобски завой.

В страната набира сила емблематична за това популистко движение организация, учредена през октомври и наречена "Европейски патриоти срещу ислямизацията на страната" (ПЕДИГА). От няколко седмици тя организира "Понеделнишки демонстрации", имитиращи онези, които разклатиха комунистическия режим в бившата ГДР и доведоха до падането на Берлинската стена преди 25 години. Копирането стига дотам, че организация издига тогавашния лозунг: "Ние сме народът".

Дюселдорф и Бохум на запад, Вюрцбург и Мюнхен на юг, Рощок на север. . . Проявите, събиращи до няколкостотин души, бързо се нароиха. Този понеделник обаче ПЕДИГА изненада, като събра 10 000 души в Дрезден, столицата на Саксония - провинция на територията на бивша Източна Германия, преживяваща икономически и социални трудности. ПЕДИГА призова за нов митинг в същия град идния понеделник.

Друг пример: Марцан, беден квартал в Източен Берлин, където от няколко седмици Понеделнишките демонстрации, организирани официално от "граждани", са редовно явление. В края на ноември 800 души, неонацисти и местни жители, протестираха срещу изграждането на център за хора, кандидатстващи за убежище.

През изминалата нощ близо до Нюрнберг (провинция Бавария) три ненаселени сгради, в които трябваше да бъдат настанени бежанци, бяха унищожени от пожар, който според полицията несъмнено е криминално деяние. На мястото бяха намерени расистки надписи и пречупени кръстове.

Всички тези движения се опитват "да задействат злопаметността на хората, да посочат някакъв враг", казва Хайо Функе, преподавател по политология в Берлинския свободен университет. "Става опасно, когато това прерасне в презрителни атаки и "събуди инстинктите на тълпата", предупреждава той.

Името на "европейските патриоти срещу ислямизацията на страната", тяхното желание да спасят Германия от исляма, звучи като призив "На оръжие", отправен от крайнодесните популисти, като отглас от християнските кръстоносни походи и нацистката пропаганда, отбелязва университетският преподавател.

"Изкупителни жертви"

Наистина, демонстрациите се организират в контекст на масов приток на имигранти към Германия. В началото на декември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че през 2012 г. страната, възприемана като островче на благоденствието, е станала основна дестинация за имиграция в Европа, приемайки същата година около 400 000.

Германия стана главна дестинация и за хората, търсещи убежище в Европа, така че институциите ѝ за подслоняване са претоварени. От началото на годината тя е приела 180 000 бежанци (с 57 процента повече, отколкото за същия период на 2013 г.), главно хора, бягащи от страни, в които бушуват въоръжени конфликти: Сирия, Ирак, Афганистан, Сомалия. . . , но и много роми от Балканите.

Многолюдната демонстрация в понеделник в Дрезден не привлече само крайнодесни активисти, в нея се включиха и обикновени недоволни граждани, което създава усещането, че публичното изразяване на ксенофобски настроения вече не е табу в страната, белязана от нацизма.

Много от демонстрантите "са претърпели неуспех в личния си живот и работата си и проектират върху другите собствените си провали, търсейки изкупителна жертва", казва Райнер Венд, председател на германския полицейски профсъюз, в интервю за телевизия Ен-Ти Ви.

Официално ПЕДИГА мобилизира хората срещу джихадистите или чужденците, които отказват да се интегрират. По време на проявите обаче на злостна критика биват подложени също "политическият елит", "европейските бюрократи" и "големите медии", популяризиращи културното многообразие, което "разводнява" германската култура.

Тази риторика пасва идеално на реториката на АзГ – формация, основана през 2013 г. и влязла в три регионални парламента в провинции от бивша ГДР. Нейният председател Бернд Луке, впрочем, призна в интервю за бизнес всекидневника "Ханделсблат", че партията му "споделя много от исканията" на ПЕДИГА, и най-вече желанието за сурови наказания срещу ислямистите.

При това положение германското правителство се опитва да реагира. На конгреса на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел - Християндемократичния съюз (ХДС) - беше гласувана резолюция, в която се казва, че "подривните действия на ислямистите няма да се търпят".

"Няма опасност от ислямизиране на Германия, а още по-малко на Саксония", където хората, родени в чужбина, съставляват не повече от 2,2 процента от населението, отбелязва министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?