Германия е първата европейска страна, легализирала трети пол

В петък Германия ще стане първата европейска страна, която позволява децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани без уточняване на пол. По този начин родителите ще получат правото да оставят празна съответната графа в акта за раждане, като по този начин създават неопределена категория в регистрите по гражданското състояние, съобщава агенция Франс прес..

"Това е първият случай, в който законът признава, че съществуват човешки същества, които не са нито мъже, нито жени, или са и двете - хора, които не се вписват в традиционните правни категории", обяснява за АФП Констанце Плет, професор по право в университета в Бремен в Северозападна Германия.

Решението има за цел да намали натиска, който се оказва върху родителите, принудени да избират по спешност спорни хирургични операции, за да се даде пол на новороденото.

Германските паспорти, в които пише "М" за мъжки пол или "F" за женски, скоро може да включват "Х" в графата за пол, според говорител на министерството на вътрешните работи. А според Плет, която е превърнала правата на интерсексуалните в своя специалност, в правилата за другите официални документи трябва да последват същите промени.

Може законът да влиза в сила на 1 ноември, но той все пак не дава отговори на някои въпроси по отношение на това какво означава да се живее без юридически установена полова принадлежност. Законодателят трябва в бъдеще да уточни какви ще са последствията от тази промяна за браковете и гражданските съюзи.

В Германия брак може да се сключва само между мъж и жена, докато договорът за граждански съюз ("Лебенспартнершафт") е запазен само и единствено за хората от един и същ пол.

Законът е предназначен за родителите на новородени и "не е адаптиран за решаването на цялата сложна проблематика на интерсексуалните хора", подчерта говорителят на вътрешното министерство.

От страна на (правозащитните) организации, загрижеността е преди всичко да се разбере какъв може да е животът на децата с така неопределен при раждането пол, в свят, който функционира до голяма степен на основата на бинарната логика мъж/жена.

"В училищата има тоалетни за момчета и тоалетни за момичета. В коя ще отиде интерсексуалното дете?", пита се Силван Агиус от европейския клон на Международната организация на гейовете и лесбийките (ILGA Europe), която се бори за правата на хомосексуалните, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните.

"Законът не променя това. Той няма веднага да създаде пространство, в което интерсексуалните хора ще могат да бъдат себе си", заявява тя, като смята, че Европа изостава по този въпрос.

През юни Австралия например обяви въвеждането на нова номенклатура за признаването на половете на официални документи. Тя дава избор между мъж, жена или трансджендър.

Новият закон беше въведен след доклад от 2012 година на германския комитет по етика, който включва теолози, университетски преподаватели и юристи и има за задача да съветва правителството. В него се подчертаваше, че хората, при които има "различия по отношение на половото развитие" са изправени пред "общото социално невежество" и пред "липсата на уважение от упражняващите медицинската професия".

Докладът включваше и свидетелството на човек, роден през 1965 година без ясно определени полови органи, който е бил кастриран в детството си без съгласието на родителите. "Не съм нито мъж, нито жена", заявява човекът. "Оставам пачуърк, създаден от лекари, умъртвен и белязан за цял живот".

Броят на случаите на интерсексуални раждания се оценява на 1 раждане от 1500 до 2000 случая, но може да е по-висок поради трудностите при определяне на сексуалността, както във физически, така и в хормонален план.

Новият закон вече показа съществуването на това малцинство, което може да позволи по-голяма осведоменост. Някои се опасяват, че той може да засили и риска от дискриминация.

"Абсолютно необходимо е родители, възпитатели и лекари да бъдат осведомени за живота на интерсексуалните", заяви Луси Файт от Германската асоциация на интерсексуалните хора.

"Правителството трябва да вземе мерки, за да гарантира, че никое дете няма да бъде жертва на дискриминация поради този нов закон", смята тя.

По БТА

Споделяне

Още от Свят