Германия е получила файлове с данни на членове на "Ислямска държава"

Германия е получила файлове с данни на членове на "Ислямска държава"

Германската контратерористична полиция проучва файлове с лични данни на членове на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) и смята, че те са автентични. Това бе огласено в четвъртък, след като британската телевизия "Скай нюз" съобщи, че на границата между Турция и Сирия е получила 22 000 файла на ИД, съдържащи истинските имена на джихадисти от групировката, информация откъде са, телефони номера и дори имената на хора, които са финансирали или наели бойците.

Телевизията твърди, че файловете са получени на флашка, открадната от шефа на полицията за вътрешна сигурност на ИД, предадена им от разочарован от групировката бивш джихадист.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" съобщи, че и той се е сдобил с "десетки" подобни файлове на турско-сирийската граница, където файлове и видеоклипове на "Ислямска държава" могат лесно да се получат от биещите се срещу ИД кюрдски бойци, както и от членове на самата групировка, предаде БТА.

Говорителка на германската федерална криминална полиция, пожелала анонимност, каза, че понастоящем службата извършва оценка на файловете. Тя отказа да уточни откъде полицията се е сдобила с файловете, за колко документа става въпрос и откога разполага с тях.

"Скай нюз" посочи, че документите представляват сбирка от формуляри, попълнени от бойците при наемането им в редовете на ИД. Във формулярите има 23 въпроса. Те съдържат данни за лица от най-малко 51 страни.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер каза за ДПА, че полученият материал ще даде на възможност на властите по-лесно да идентифицират и изправят пред правосъдието хората, били се за ИД.

В изявление на германското вътрешно министерство се казва още, че получената информация ще позволи да се разбере структурата на тази терористична организация и може да помогне на властите също да пресекат мрежите за наемане на бойци в Европа и другаде.

Британският вътрешен министър Тереза Мей каза, че не може да коментира специфични въпроси, свързани с националната сигурност, но потвърди за получените документи.

"ИД представлява жестока заплаха...важно е да работим заедно срещу тази заплаха".

Ако се потвърди, че получената информация с лични данни на групировката е автентична, тя ще бъде истинска ценност за западните служби.

По предварителна информация файловете съдържат данни от края на 2013 и началото на 2014 г., но могат да бъдат използвани от властите най-малко да проверят да не са пропуснали някой, който е вербуван за ИД.

Във формулярите се посочва и кой е препоръчал даден кандидат за член на ИД, което би било полезно да проследяване на мрежи и връзки.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?