Германия е в рецесия

Германия официално е в рецесия, след като отчете понижение на Брутният вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие с 0,1 процента спрямо първите три месеца на годината, предаде Би Би Си. Това показват публикувани днес данни на Федералната статистическа служба (ФСС).

Като се добави спадът от 0,2 процента за предишното тримесечие, се получават шест месеца непрекъснато понижение - което е техническата дефиниция за рецесия.

Износът на Германия е намалял повече от вноса, което е понижило външнотърговския излишък и е довело до цялостен спад на БВП, според ФСС.

ФСС посочва и още един фактор за спада - през второто тримесечие работните дни са били с един по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Ако се отчете тази разлика, спадът на БВП за второто тримесечие ще бъде 0,2 процента на годишна база.

През второто тримесечие германската икономика е ангажирала 38,1 млн. работници - с 1,7 процента по-малко от същия период на миналата година, според ФСС.

Ефективно германската икономика е в застой от една година, след като изглеждаше, че се възстановява от скромната рецесия в края на 2001.

"Нашето очакване е видим лико подобрение през втората половина", каза Райнер Гюнтерман от Дрезнер Клайнворт Васерщайн банк. "Като цяло, очакваме нулев растеж тази година", добави той.

Главната причина за средносрочния оптимизъм са серията от реформи, предприети от правителството на канцлера Герхард Шрьодер, който заложи своята кариера на съживяването на стагниращата германска икономика.

Шрьодер оповести и планове за съкращаване на правителствените разходи, раздвижване на данъчната система и дерегулиране на трудовия пазар.

Според икономисти обаче ефектът от реформите ще се почувства най-рано в средата на следващата година.

Същевременно се очаква Европейската централна банка да продължи да намалява лихвените проценти тази година, след като ги остави относително високи поради страх от инфлация.

Шрьодер бе преизбран миналия септември с минимална преднина пред конкурентната коалиция ХДС - ХСС. Той обеща да се справи с безработицата, която надхвърли 10% при неговото управление.

Допреди няколко месеца обаче малцина вярваха, че неговото лявоцентритско правителство ще пренебрегне синдикатите, въвеждайки либерализация на трудовия пазар.

В момента се прокарват и други подобни мерки, независимо от множеството протести и стачки.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: