Германия екстрадира в САЩ двама йеменци, заподозрени за тероризъм

Германия е екстрадирала в САЩ двама йеменци по обвинения, че са подкрепяли терористичната мрежа Ал Каида, съобщи днес прокуратурата във Франкфурт, предаде АП.

Али Хасан ал Моаяд и предполагаемият му помощник Мохамед Мохсен Яхия Зайед бяха поети от представители на САЩ и отлетяха за Ню Йорк с американски военен самолет от базата на ВВС Рейн-Майн край Франкфурт, каза говорителката на прокуратурата Хилдегард Бекер-Тусен.

"Това беше краят на битката. Съдът взе решение и правителството ги екстрадира", каза говорителката на прокуратурата, предаде Си Ен Ен.

Екстрадирането е било осъществено след решение на Федералния конституционен съд, че двамата могат да разчитат на честен процес в САЩ. Преди това йеменските граждани са обжалвали решение на по-долна инстанция за тяхното изпращане в САЩ.

Моаяд и Зайед бяха арестувани на 10 януари във франкфуртски хотел, където трябвало да се срещнат с богат мюсюлманин от САЩ.

По данни на федералния съд в Бруклин, който през март е подал иска за екстрадицията, Моаяд казал пред информатор на ФБР, че е събрал 20 милиона долара за нуждите на Ал Каида през годините преди атаките на 11 септември 2001 г.

Според американски прокурори ако Моаяд и Зайед бъдат признати за виновни, те ще бъдат осъдени на съответно до 60 и до 30 години затвор.

Споделяне

Още от Свят