Германия: Европейската помощ трябва да се отпуска без дълги визити на чиновници

Олаф Шолц

Страните от еврозоната, които имат нужда от помощ от спасителния фонд на валутния съюз заради епидемията от коронавирус, трябва да получат финансирането бързо, без да бъдат подлагани на продължителни визити и предложения от представители на европейските власти. Това заяви финансовият министър на Германия Олаф Шолц пред телевизия А Ер Де, цитиран от Ройтерс.

Шолц изрази увереност, че Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), спасителният фонд на еврозоната с ресурс от 400 млрд. евро, има инструменти, които са подходящи да бъдат използвани по време на пандемията от коронавируса

Всяко действие трябва да бъде обвързано с правила, но те трябва да са подходящи за ситуацията в момента, когато средствата са нужни за здравеопазване и подсигуряване на работни места, посочи той.

"От моя гледна точка е особено важно да грантираме, че ако някоя страна каже, че иска да използва тези средства, няма цял куп еврокомисари да отидат там и първо да прекарат седмици в обсъждания как трябва да се промени политиката през идните години", каза министърът.

Той подчерта, че помощта трябва да е бърза и няма нужда Тройката да идва и първо да прави предложения за бъдещето.

При спасяването на Гърция в периода на европейската дългова криза, екипи представители на Межуднародния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) (известни като Тройката) редовно посещаваха Атина, за да проверят напредъка по дадените препоръки и да решат дали да отпуснат следващия спасителен кредитен транш, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа