Германия, Франция и Полша ще работят за обща европейска отбрана

Страните от Ваймарския триъгълник (Германия, Франция и Полша) са готови да станат двигател на единната европейска политика на сигурността. Това се казва в съвместно изявление след срещата на министрите на отбраната на тези три страни - Урсула фон дер Лайен, Жан-Ив льо Дриан и Томаш Шемоняк - в Швиловзее близо до Потсдам.

Очаква се този документ да бъде подписан и от външните министри на Германия, Франция и Полша. Изявлението ще бъде изпратено на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Министрите на отбраната поискаха да се активизират силите за бързо реагиране на ЕС, които според тях трябва първи да се задействат при възникване на военен конфликт. Задачите на тази бойна група са миротворчески операции и мерки по управление на кризи, оказване на хуманитарна помощ, провеждане на спасителни операции и съдействие на трети страни в борбата с тероризма.

Тримата министри на отбраната се договориха да обърнат особено внимание на изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. Сред тези решения е създаването на специален авангард на силите за бързо реагиране с численост няколко хиляди души, който трябва да е способен да се дислоцира във всяка точка на света за 48 часа.

"Европа днес като никога е обкръжена от кризи и горещи точки", констатираха министрите.

"Плановете ни не си противоречат с тези на НАТО", отбеляза германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ става дума за създаването на "силни и ефикасни европейски сили" в алианса.

Министрите на отбраната на Германия, Франция и Полша също така обсъдиха европейската сигурност и кризата в Украйна.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?