Германия, Франция и Великобритания създадоха механизъм за търговия с Иран

Очаква се ефектът да бъде по-скоро символичен, за да бъде накаран Техеран да остане в "ядрената сделка"

Европейският представител по външната политика Федерика Могерини и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф

Германия, Франция и Великобритания основаха дружество със специално предназначение, чрез което европейски компании да могат да заобикалят американските санкции срещу Иран.

Макар дипломати да признават, че е малко вероятно чрез него да бъдат извършени големи търговски трансакции, според Техеран то е необходимо, за да се запази живо споразумението за иранската ядрена програма, посочва Ройтерс.

Основните европейски съюзници на Вашингтон се противопоставиха на миналогодишното решение на президента Доналд Тръмп да се откаже от сделката от 2015 година, според която международните санкции срещу Иран бяха вдигнати, а в замяна Техеран прие ограничения на ядрената си програма.

Иран заплаши да се изтегли от сделката, освен ако европейските сили не му осигурят възможност за икономически придобивки. Европейците обещаха да помогнат на компаниите да правят бизнес с Иран, докато той следва условията на споразумението.

Новите американски санкции обаче до голяма степен успяха да убедят европейските компании да се откажат от плановете си да инвестират в Иран.

Новият европейски търговски механизъм бе замислен като начин да се помогне за съчетаване на износа на ирански петрол и газ срещу покупки на европейски стоки.

Тези амбиции обаче бяха занижени и според дипломати регистрираното дружество всъщност ще може да се използва само за по-малък обем търговия, разрешена от администрацията на Тръмп, например с хуманитарни стоки или храни.

Макар икономическото влияние на механизма да бъде ограничено, има надежди, че политическият му символизъм може да помогне Техеран да бъде убеден да се придържа към сделката.

ЕС подготвя системата от месеци, но все още има малка вероятност тя да заработи през идните няколко месеца.

Дружеството е наречено ИНСТЕКС - Инструмент в подкрепа на търговския обмен (INSTEX - Instrument In Support Of Trade Exchanges).

То е регистрирано във Франция и ще бъде ръководено от германския банкер Пер Фишер, бивш директор на Комерцбанк (Commerzbank).

Наред с Франция и Германия партньор в дружеството е Великобритания, която ще получи поста на председател на надзорния съвет. Трите страни са акционери и изразиха надежда към тях да се присъединят и други европейски държави.

ЕС подкрепя проекта, но не участва пряко в него.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа