Германия, Франция, Люксембург и Португалия приемат мигранти от кораба "Сий-уоч 3"

Германия, Франция, Люксембург и Португалия приемат мигранти от кораба "Сий-уоч 3"

Германия, Франция, Люксембург и Португалия са предложили да приемат спасените в Средиземно море мигранти, които се намират на кораба "Сий-уоч 3", съобщи говорителка на едноименната германска благотворителна организация , цитирана от ДПА.

Организацията е научила, че италианските власти са започнали разследване срещу капитана на кораба "Сий-уоч 3" Карола Ракете за насърчаване на незаконната миграция и нарушаване на морското право, пренебрегвайки нареждане на италианската брегова охрана да спре.

Италиански прокурори са започнали разследване срещу 31-годишната германка, капитан на спасителния кораб, по подозрение, че подпомага трафиканти на хора, предаде Ройтерс.

Корабът "Сий-уоч 3" пребивава от две седмици в открито море край южния италиански остров Лампедуза, но властите не му разрешават да влезе в пристанище. В медиите Ракете стана символ на неподчинението срещу политиката на вътрешния министър на Италия Матео Салвини да не се допускат спасителни кораби на неправителствените организации в италиански пристанища, отбелязва Ройтерс.

На въпрос дали знае за разследването капитанът каза, че не желае да коментира слухове.

Салвини твърди, че Ракете и нейният екипаж са "пирати", които помагат на престъпни банди да прехвърлят мигранти в Европа. На борда на "Сий-уоч 3" има около 40 мигранти от Африка.

Прокурор от Сицилия каза днес, че разследването срещу Ракете е формалност, свързана с приетия наскоро закон, забраняващ пристигането на мигранти в Италия по море.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа