Германия готви крупни глоби за социалните медии заради фалшиви новини

Законопроект предвижда 50 млн. евро санкция за сайтове, които не премахват клевети и реч на омразата

Германия готви крупни глоби за социалните медии заради фалшиви новини

Германското правителство представи проектозакон, който предвижда глоби от милиони евро за разпалване на ненавист и разпространение на лъжливи новини в социалните медии. Администрацията на социалните медии ще бъде задължена да реагира оперативно на постъпващите жалби и в течение на 7 дни да премахва цялото незаконно съдържание. Ако даден постиинг е в явно нарушение на закона, той трябва да бъде отстраняван в течение на 24 часа.

Неизпълнението на тези изисквания ще се наказва с глоба от 5 млн. евро за сътрудниците в социалните медии, отговорни за обработката на жалбите, и 50 млн. евро за компаниите предвижда законопроектът.

Министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас заяви, че социалните медии не правят достатъчно, за да пресекат подстрекателство, реч на омразата и клевети, публикувани от техни потребители. "Твърде малко престъпно съдържание се премахва и това не става достатъчно бързо", каза той пред журналисти във вторник. "Най-големият проблем е и си остава това, че социалните мрежи не взимат достатъчно сериозно оплакванията на своите собствени потребители", допълни министърът.

Проектозаконът отразява нарастващите тревоги в Германия за потенциалното влияние на фалшиви новини и реч на омразата в хода на предизборната кампания в страната преди вота по-късно тази година.

Притесненията са, че лъжи и подвеждащи съобщения в интернет – като измислената новина през миналата година, че папа Франциск е дал подкрепа за Доналд Тръмп – могат да повлияят на общественото мнение по същия начин, по който това стана на президентските избори в САЩ.

Германската дигитална търговска асоциация Bitkom обаче призова за по-сдържан подход. Асоциацията посочи, че да се премахне постинг в рамките на 24 часа от платформа, на която дневно се качват над 1 милиард публикации, е напълно неприложимо от операционна гледна точка, а освен това създава "перманентен механизъм за цензура".

Проектозконът е насочен предимно към речта на омразата, която експлодира в германскоезичния интернет от лятото на 2015 г., когато канцлерът Ангела Меркел отвори границите за стотици хиляди бежанци, бягащи от граждански войни и мизерия в Близкия Изток и Северна Африка.

Министър Маас каза, че законът също така насочен срещу фалшивите новини, особено такива, които са потенциално клеветнически или дискриминационни. Не се предвиждат наказателни санкции спрямо измамни или измислени новини.

В отговор на нарастващите тревоги в Европа, по-рано т.г. Facebook започна да тества в Германия своя филтър за фалшиви новини.

Ако бъде приет, законът ще задължи социалните медии да предложат на потребителите си "лесно различими, незабавно достъпни и винаги налични процедури за регистриране на оплаквания от криминално съдържание. Освен това ще бъдат задължени да проверяват всички оплаквания и да премахват или блокират всяко съдържание, което явно е престъпно, за 24 часа. Съдържание, за което се установи след проверката, че е престъпно, ще бъде заличено или блокирано за 7 дни. Във всеки случай потребителят трябва да бъде информиран незабавно за което и да е решение.

Хайко Маас каза, че законът също така ще задължи социалните медии да представят тримесечни отчети за това как се справят с жалбите – какво количество жалби са постъпили и как те са решили да реагират спрямо тях, както и данни за броя на служителите, ангажирани с този процес.

Законът казва, че социалните медии, които не успеят да създадат ефективно управление на процедурите по обжалване, или които не премахват незабавно престъпно съдържание, извършват нарушение, което ще се наказва с глоби от над 50 млн. евро. В същото време хората, които са персонално отговорни да реагират на жалбите, са заплашени от глоби в размер над 5 млн. евро.

Министърът каза, че според последното проучване на организацията за защита на младите хора Jugendschutz, социалните мрежи не правят достатъчно, за да се избавят от съдържание с престъпен характер. Така например Twitter премахва само 1% от престъпното съдържание, докладвано от потребителите, а Facebook – 39%. далеч по-добре се представя Google: 90 на сто от постингите, докладвани от потребителите, са свалени от Youtube.

Така че е ясно: ние трябва да засилим натиска върху социалните медии, заключи Хайко Маас.

Предвидените в германския закон мерки са най-драконовските мерки, предлагани от европейска държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?