Германия, Холандия и Белгия спират България за Шенген

Съмненията за волята на румънското правителство да зачита правовата държава са накарали кипърското председателство на ЕС да отмени среща, посветена на присъединяването на страната към Шенген, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Присъединяването на Румъния и България към Шенген бе единствената точка в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи в сряда в Брюксел, но три страни – Германия, Холандия и Белгия, заявиха, че са против това присъединяване заради политическата ситуация в Румъния", обяснил дипломат в Брюксел.

Срещата на министрите на правосъдието, предвидена за следващия ден, също бе отменена.

Кипърското председателство обяви миналата седмица на делегациите отмяната на тези две срещи, но не съобщи за това на журналистите.

Обсъждането за присъединяването на Румъния и България бе отложено за следващото заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС през октомври, но "въпросът още не е узрял и никакво решение няма да бъде взето по-рано от следващата година", отбелязал дипломат, пожелал анонимност.

Заявките за подкрепа за тези присъединявания в рамките на Европейската комисия се правят все по-дискретно и вече никой не призовава за ускоряване на взимането на решение, подчерта той.

Присъединяването на България е свързано с румънското и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от членките на Шенген срещу Букурещ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа