Германия и Бразилия внесоха проект за резолюция срещу електронното следене

Германия и Бразилия внесоха проект за резолюция срещу електронното следене

Германия и Бразилия внесоха в Общото събрание на ООН проекторезолюция срещу шпионирането на електронни комуникации, съобщи БТА. Двете държави заявяват, че правото на неприкосновеност на личния живот е основно човешко право и стълб на демокрацията.

В документа се призовава да се защити правото на личен живот в онлайн комуникациите, което е от съществено значение за защита на свободата на словото.

"Общото събрание заявява, че същите права, които хората имат в реалния живот, трябва да се защитят и онлайн, по-специално правото на неприкосновеност на личния живот. Бързите развития в областта на технологиите увеличават способността за следене, прехващане и събиране на данни, което може да наруши човешки права", се казва в проекторезолюцията.

Документът е внесен след редица разкрития, че САЩ са подслушвали чуждестранни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Бразилия Дилма Русеф, предизвиквайки остри реакции сред съюзници на Вашингтон.

Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, но отразяват световното обществено мнение и носят морална и политическа тежест, отбелязва Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?