Германия и Франция искат да изпратят дронове за наблюдение в Източна Украйна

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да вземе по-бързо решение за изпращане на безпилотни самолети за наблюдение в Украйна, заявиха германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Лоран Фабиюс на съвместна пресконференция в Берлин, предаде Франс прес.

"Надявам се този въпрос да се придвижи възможно най-бързо", каза Фабиюс, който стна първият френски външен министър, присъствал на заседание на германския министерск съвет.

През май Щайнмайер участва в аналогично заседание в Париж.

В петък Париж и Берлин внесоха съвместно предложение в ОССЕ за изпращане на безпилотни разузнавателни самолети, които да наблюдават прекратяването на огъня в Източна Украйна. Щайнмайер обясни, че очаква реакцията на Украйна и на ОССЕ по това предложение, като добави, че има "политически и правни въпроси, които трябва да се изяснят".

Според него решението ще бъде взето преди края на октомври.

"Франция е готова да осигури необходимите безпилотни самолети", добави Фабиюс.

По-рано Щайнмайер заяви на съвместната пресконференция, че не очаква САЩ да изпратят сухопътни войски в Сирия. Според него това няма да се промени и след изборите в САЩ на 4 ноември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


САЩ ръководят международната въздушна кампания срещу екстремистите от "Ислямска държава", но Вашингтон отхвърля призивите на някои консерватори като сенатора Джон Маккейн за изпращане на войски, които да помогнат на противниците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Споделяне

Още от Свят