Германия и Франция искат удължаване на санкциите срещу Русия

Оланд и Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че на срещата на върха на ЕС тази седмица ще бъде взето решение за удължаване на санкциите срещу Русия във връзка с украинския конфликт.
 
Меркел заяви, че като се имат предвид недостатъците на украинския мирен процес "ще бъде необходимо да се удължат санкциите срещу Русия още веднъж“. Оланд от своя страна заяви, че подкрепя позицията на канцлера по време на съвместна пресконференция на двамата лидери от Берлин.
 
"Ако Минските споразумения не се изпълняват, ние ще продължаваме санкциите, макар че те не са вечна формула", каза Оланд.
 
Очаква се въпросът за продължаване на антируските санкции да бъде поставен на срещата на върха на лидерите на страните от ЕС, която ще се състои в Брюксел на 15 и 16 декември. През юли ЕС официално продължи санкциите за още шест месеца до 31 януари 2017 г.
 
Меркел посочи, че лидерите от ЕС ще разговарят също и за постигане на споразумение с някои африкански държави за ограничаване на миграционния поток през Средиземно море. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа