Германия и Франция не приемат виждането на Русия за миротворци в Украйна

Зигмар Габриел и Владимир Макей по време на пресконференция в Минск

Германия и Франция поддържат доста различна позиция от Русия по въпроса за разполагане на мироопазващи сили на ООН в Източна Украйна, каза германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс в петък.

Както Киев, така и Москва предлага ООН да изпрати миротворци, които да помогнат за решаване на сепаратисткия конфликт в Украйна. Двете страни обаче имат разногласия по въпроса дали мироопазващите сили да бъдат разположени в контролираната от бунтовниците част от украинско-руската граница.

Германия, Франция, Русия и Украйна водиха по-рано преговори в опит за спиране на конфликта, отнел живота на над 100 000 души.

"Виждането на Германия и Франция и виждането на Русия за това как да бъде оформена мисия на сини каски (миротворци) все още е доста различно", каза Габриел пред журналисти при посещение в Беларус.

Според него обаче изпращането на миротворци би представлявало истински шанс за мир в Донбас.

"Макар че нашите виждания все още са доста различни, не би било препоръчително да затваряме тази възможност", заяви той.

Габриел каза, че се надява беларуският президент Александър Лукашенко да участва в срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел.

"Ние се приближаваме към срещата на върха на Източното партньорство в Брюксел. Беларус също ще бъде представена. Много се надяваме самият президент (Лукашенко) да може да дойде, защото това би било добър сигнал", заяви германският външен министър след среща с беларуския си колега Владимир Макей.

Габриел също така каза, че е обсъдил с Лукашенко ситуацията в Украйна. По думите му Германия оценява позицията на Беларус и помощта ѝ за уреждане на конфликта.

Макей заяви, че развитието на сътрудничеството между Беларус и страните от ЕС, включително Германия, не носи никакви рискове за взаимодействието с Русия. Той каза, че въпросът за отношенията с Русия и ЕС е бил засегнат по време на разговорите с Габриел в Минск, включително на срещата с Лукашенко.

"По отношение на Беларус Германия никога не е поставяла въпроса по такъв начин: вие с Изтока ли сте или със Запада. А ние никога не сме говорили, че възнамеряваме да развиваме отношенията си с Европа за сметка на Русия или обратното", заяви Макей.

Лукашенко изтъкна важната роля на Германия за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

"Германия може да даде голям принос за развитието на съвременната история, ако настойчиво продължи своята линия за нормализиране на ситуацията в Източна Украйна", каза той на срещата с Габриел.

Лукашенко заяви, че Беларус отваря нова страница в отношенията с Германия, насочена към засилване на връзките.

Габриел, който е първият германски външен министър, провеждащ двустранни политически разговори с Беларус от седем години, пристигна в Минск с цел да изгради по-близки отношения с източноевропейската държава, отбелязва ДПА.

"Ние искаме да имаме повече и по-добри отношения с тази страна", каза той, преди да се срещне с Макей и Лукашенко.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?