Германия и Франция приеха резолюция за нов договор за приятелство

Волфганг Шойбле говори пред френския парламент

Германските и френските законодатели приеха обща резолюция, в която се подчертава необходимостта от по-тясно сътрудничество между двете страни. Приемането на документа е по повод 55-ата годишнина от подписването на Елисейския договор за приятелство, предаде Асошиейтед прес.

На специално заседание на Бундестага председателят на френското Национално събрание Франсоа дьо Рюжи заяви, че мултилатерализмът е "тайната на успеха на Европа". Укрепването на сътрудничеството между нашите две страни е предпоставка за укрепването на Европа, каза той.

Подписаният през 1963 година Елисейски договор бележи помирението между Франция и Германия след Втората световна война.

Одобрявайки общата резолюция и признавайки важността на договора, германските законодатели призоваха за ново споразумение за задълбочаване на сътрудничеството.

По-късно снощи делегация от германски депутати, водена от председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, участва в Париж в специално заседание на френския парламент. В реч, произнесена на френски, Шойбле заяви, че френско-германското сътрудничество е история на един успех и подчерта, че нито едната, нито другата страна няма бъдеще без Европа.

В общата резолюция, гласувана от парламентите на двете страни, техните правителства се призовават да "адаптират основополагащите принципи на Елисейския договор", така че той да отговаря на новите предизвикателства на глобализацията. Сред тях Шойбле посочи световната миграция, опасността от международен тероризъм, въоръжените конфликти край външните граници на Европа, натиска от страна на авторитарни режими и еволюцията на международните финансови пазари.

Френският парламент прие със 133 гласа срещу 12 против и двама въздържали се резолюцията, одобрена преди това от Бундестага.

Споделяне

Още от Европа