Германия и Франция призоваха Русия да играе конструктивна роля в Сирия

Германия и Франция призоваха Русия да играе конструктивна роля в Сирия

Външните министри на Германия и Франция призоваха Русия да играе по-конструктивна роля в намирането на решение за гражданската война в Сирия на среща с техни колеги в Бон, предаде Ройтерс.

"Вярваме, че Русия може да играе конструктивна роля", заяви френският външен министър Жан-Марк Еро в навечерието на сирийските мирни преговори в Женева, които се подновяват следващата седмица.

"Русия трябва да престане да гледа на представителите на сирийската опозиция като на терористи", допълни той.

Еро и германският му колега Зигмар Габриел изразиха задоволство от позитивния сигнал, който новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън е отправил на срещата за Сирия, състояла се в рамките на форума на Г-20, съобщи Асошиейтед прес.

Еро изтъкна, че тя е била "особено полезна", тъй като е "от съществено значение за нас да поддържаме тесен диалог със САЩ по сирийския проблем и по много други въпроси".

Габриел посочи пред журналисти, че Тилърсън се е включил "много оживено" в обсъжданията, в които участваха също външните министри на Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания и ЕС.

Държавният секретар подчерта, че няма да има военно сътрудничество с Русия за Сирия, докато тя смята всички представители на опозицията за терористи, каза западен дипломат, цитиран от Ройтерс.

"В обсъждането той даде ясно да се разбере, че военно сътрудничество с Русия е изключено, докато тя не приеме, че не всички представители на опозицията са терористи", каза дипломатът.

На срещата всички очи бяха вперени в САЩ и подхода им за прекратяване на насилието в Сирия след обещанието на президента Тръмп да изгради по-близки връзки с Русия, която подкрепя правителството на Асад, отбелязва Ройтерс.

Жан-Марк Еро изрази общото мнение, че преговорите в Женева са обречени на провал, ако Русия не използва влиянието си върху сирийското правителство и Иран да спрат да определят всички, които се противопоставят на Асад, като терористи.

Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура е свикал в Женева нов кръг мирни преговори между сирийските враждуващи страни на 23 февруари, след като предишните преговори преди девет месеца се провалиха.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че САЩ са подкрепили организираните от Русия паралелни преговори за Сирия в столицата на Казахстан. Тяхната цел бе да съдействат за продължаване на крехкото примирие, но приключиха без обща декларация, а отделните сирийски фракции си размениха гневни обвинения, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?