Германия и Франция ще обновят договора си за приятелство

Макрон и Меркел, сн. БГНЕС

Лидерите на Германия и Франция ще подпишат нов договор за сътрудничество на 22 януари, съобщиха Елисейският дворец и германското федерално правителство, цитирани от ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел възнамеряват да подпишат новия договор в Аахен, където основателят на Свещената Римска империя - Карл Велики, е бил коронясан в 800-та година. 

Подписването на новия договор ще отбележи 56-ата годишнина от подписването на Елисейския договор - основополагащ документ на приятелството между двете страни, скрепено по-малко от две десетилетия след като те воюваха една срещу друга през Втората световна война.

Новият договор от Аахен - на френски Екс ла Шапел, ще укрепи връзките в сфери, включващи икономическата и външната политика, образованието, изследванията и проблемите на климата, се казва в съобщението на двете правителства.

Той също ще насърчи сътрудничеството между граничните райони и между гражданските общества на Франция и Германия.

Франция и Германия отдавна са смятани за двата мотора на европейската интеграция и Макрон се надяваше на германска подкрепа за амбициозните си планове за реформа на Европейския съюз, след като бе избран за президент миналата година на основата на силно проевропейска програма.

Неговите призиви за по-нататъшна интеграция в еврозоната обаче бяха посрещнати хладно реакция в Берлин, където мнозина се опасяват от отстъпване на още повече фискални пълномощия, а и неговата съюзничка Меркел обяви, че ще се оттегли през 2012 г., отбелязва ДПА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа