Притеснени от нарастващата подкрепа за популистки партии преди изборите

Германия и Франция следват Лондон с нови ограничения за имигрантите от Източна Европа

Плановете на Камерън подложени на критика от лейбъристите

Германия и Франция следват Лондон с нови ограничения за имигрантите от Източна Европа

Германия и Франция се присъединиха към британския премиер Дейвид Камерън с обявяването на нови ограничения на социалните помощи за мигранти от ЕС, съобщи вестник "Файненшъл таймс".

 

Берлин и Париж споделят опасенията на Камерън, че миграционна вълна от румънски и български работници догодина ще увеличи подкрепата за десни популистки партии на изборите за Европейски парламент през 2014 г., отбелязва вестникът.

 

Новата широка коалиция на Ангела Меркел се ангажира с крути мерки срещу "неоправданите претенции за социални помощи", за да ограничи мотивацията за имигриране, а Франция поиска по-строг контрол за временно работещи чужденци.

 

Социалистическото правителство на френския президент Франсоа Оланд заяви, че предприема мерки срещу това, което по негови думи е злоупотреба с правилата на ЕС за временна трудова заетост на чуждестранни граждани.

 

Проблемът е обсъждан от френската крайнодясна партия Национален фронт, която според допитвания може да оглави вота във Франция за Европейски парламент през май.

 

Във Великобритания се очаква също добро представяне на тези избори на Партията за независимост на Великобритания, която набляга на миграционните въпроси, добавя вестникът.

 

Лейбъристите разкритикуваха Камерън

 

Опозиционните лейбъристи обаче обвиниха британския премиер Дейвид Камерън, че се е поддал на паника с мерките си за ограничаване на социалните помощи за мигранти преди отпадането на ограниченията за българи и румънци от догодина, пише друг британски вестник - "Гардиън".

 

Вътрешният министър в сянка на Лейбъристката партия Ивет Купър заяви, че правителството "безразборно ръкомаха и се мята насам-натам" с предложенията си да ограничи помощите за безработица и жилище за новопристигнали имигранти и да забрани за 12 месеца влизане в страната на мигранти, които са били депортирани за просия или бездомничество.

 

Купър заяви, че общественото доверие в способността на Камерън да се справи с проблема се е сринало, тъй като е избързал да обяви мерките преди отпадането на ограниченията на 1 януари без да ги обмисли внимателно.

 

"Премиерът играе на гоненица. Защо му трябваха осем месеца да препише предложението на Лейбъристката партия обичайната проверка за пребиваване да стане по-силна и ясна?", запита тя.

 

От своя страна в статия във в. "Дейли телеграф", цитирана от БТА,  лидерът на Партията за независимост на Великобритания (ПНВ) Найджъл Фараж заявява, че единствената причина за "слабите предложения" на Камерън е да ограничи възхода на ПНВ.

 

"Юропиън войс": "Силните думи на Камерън са лишени от смелост

 

Плановете на Камерън са основна тема за много европейски издания.

 

"Силните думи на Камерън са лишени от смелост", пише "Юропиън войс". Според основания от "Икономист груп" вестник сега Камерън се страхува и даже е изпаднал в паника, което е "твърде отблъскващо представление".

 

Той се бои от партията на Фараж - антиимигрантска и евроскептична партия, която изглежда ще се представи добре на изборите за Европейски парламент през май догодина, подчертава "Юропиън войс".

 

Изданието припомня вчерашната статия във "Файненшъл таймс", в която Камерън заявява, че споделя дълбоките опасения на съгражданите си от негативните отражения върху британския трудов пазар, които ще окажат българите и румънците от 1 януари догодина.

 

"Юропиън войс" констатира, че в миналото, когато премиерът "беше по-малко склонен към шовинизъм или имаше повече нравствена смелост", той се противопоставяше на тези опасения, но сега ги споделя.

 

Печатното издание възразява срещу позицията на Камерън с няколко аргумента. Първо, той преднамерено смесва правата на българите и румънците на социални облаги с правата им да

работят, а освен това данните сочат, че имигрантите във Великобритания от другите страни внасят повече в данъчната и социалната система, отколкото получават облаги от нея. Така,

лишени от спекулацията за заплахата от "социалния туризъм" на българите и румънците, думите на Камерън са по-скоро израз на шовинизъм, отколкото са икономически аргумент.

 

Жестоката истина е, че Великобритания се нуждае от имиграция, защото без нея икономиката ще страда особено заради недостига на квалифицирана местна работна ръка, заключава "Юропиън войс" и добавя, че ако Дейвид Камерън наистина иска да говори за реформи в ЕС, трябва да изостави тактиката на сплашване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?