Германия и Италия искат нова обща система за регистрация на мигранти в ЕС

Германия и Италия искат нова обща система за регистрация на мигранти в ЕС

Германия и Италия призоваха за система за регистриране на мигрантите, която да обхваща целия ЕС и за хармонизиране на процедурите за подбор и на правата на кандидатите за убежище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмо, изпратено до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и до европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, германският вътрешен министър Томас де Мезиер и италианският му колега Анджелино Алфано призоваха за амбициозна реформа на дъблинските регламенти, според които мигрантите са длъжни да искат убежище в първата страна членка на ЕС, в която влязат.

Тази реформа ще означава създаването на нова обща европейска система за предоставяне на убежище, посочват министрите. Такава система ЕС се опитва да създаде още от 1999 г., но противоречията между страните членки по уеднаквяване на законите за предоставяне на убежище все още не са преодолени.

В писмото си вътрешните министри на Германия и на Италия казват, че един обхващащ целия ЕС механизъм за регистрация на мигрантите, който включва и проверки за сигурността на мигрантите, трябва да бъде установен с помощта на европейската агенция за външните граници Фронтекс. Двамата министри призовават и за храмонизиране на различните условия в съюза относно приема на мигрантите, на процедурите за подбор на мигрантите и на правата на кандидатите за убежище.

Министрите предлагат хората, нуждаещи се от защита, да бъдат идентифицирани още в страните им на произход или в транзитните страни, преди да влязат в Европа.
Де Мезиер и Алфано посочват, че външните граници на ЕС трябва да бъдат обезопасени, за да се намали значително притокът на мигранти и бежанците трябва да бъдат разпределени из съюза на принципа на годишни квоти.

Двамата министри освен това предлагат ЕС да състави списък на така наречените сигурни страни на произход и подчертават, че ЕС има нужда от силен и координиран механизъм за репатриране на незаконно дошлите икономически мигранти обратно в техните страни на произход.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?