Германия и Италия ще търсят на европейско ниво преодоляване на миграционния проблем

Германия и Италия ще търсят на европейско ниво преодоляване на миграционния проблем

Германия и Италия са напълно решени да търсят на европейско ниво начини за преодоляване на проблема с миграцията и са готови да допринесат за това, заяви германският външен министър Хайко Маас след срещата си с италианския си колега Енцо Моаверо Миланези, предават осведомителните агенции.

Двамата са обсъждали миграцията и най-вече въпроса за продължаване на операцията на ЕС за спасяване на мигранти "София". "Очакваме, че всички страни от ЕС ще съблюдават съгласуваните договорености. И спасяването в морето се явява такава договореност", каза Маас.

Моаверо Миланези каза, че проблемът с миграцията "има историческо значение". Според него европейските договори "предоставят много малко средства за действие" за решаване на този проблем.

След срещата си с Маас италианският външен министър каза, че санкциите по отношение на Русия не са средство за наказание, а средство, което да доведе до съблюдаването на международното право.

Той каза, че това не е нова позиция на италианското правителство и поради тази причина Италия не е възразила санкциите да бъдат продължени. Въпреки това, по думите му, възниква въпросът за ефективността на ограничителните мерки.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?