Германия и Китай засилват партньорството си във време на глобална несигурност

Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян, сн: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян казаха, че Берлин и Пекин възнамеряват да задълбочат отношенията си в момент, когато в света има все повече несигурност, предаде Ройтерс.

"И двамата сме готови да допринесем за стабилността в света", заяви Ли след разговор с Меркел в Берлин.

Канцлерката се изказа в същия дух, като заяви, че Германия би трябвало да разшири партньорството си с Китай в тези времена.

Ли каза, че Китай ще се придържа към ангажиментите си съгласно Парижкото споразумение за климата. "Китай ще спазва отговорностите си за климатичните промени", заяви той на съвместна пресконференция с Меркел, която приветства обещанието му.

По думите му Пекин спазва международните си отговорности и си определя национални цели. Според него борбата с климатичните промени е "глобален консенсус" и "международна отговорност", посочва Асошиейтед прес.

Без да споменава конкретно САЩ, чийто президент Доналд Тръмп трябва днес да обяви дали Вашингтон ще се оттегли от Парижкото споразумение, Ли каза, че Китай "активно насърчава" сделката за климата и е бил "една от първите страни, ратифицирали" документа.

Меркел заяви, че Германия и Китай разглеждат Северна Корея като възможна заплаха за мира и смятат, че политиката на санкции срещу Пхенян би трябвало да продължи.

"Обсъдихме външнополитически въпроси, в частност проблема със Северна Корея", каза канцлерката. "Ние сме на едно мнение, че от Северна Корея може да дойде заплаха за мира", заяви тя. "Смятаме, че трябва да се придържаме към санкциите, но залагаме на преговорите. Необходимо е спешно намиране на решение", подчерта Меркел. По думите ѝ Германия е готова да даде своя принос за намиране на мирно решение на проблема.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?