Германия и Полша отхвърлиха всички искове за военни репарации

Германското и полското правителство отхвърлиха всички искове за репарации за загуби, понесени в резултат на Втората световна война, предаде ДПА.

Полският министър- председател Марек Белка се срещна в понеделник в Берлин с германския канцлер Герхард Шрьодер.

Визитата бе помрачена от шумния конфликт между двете съседни държави за компенсации във връзка с Втората световна война, предаде ББС.

По-рано този месец полският парламент одобри резолюция, в която се заявява, че Полша не е получила адекватна компенсация за причинените от Германия щети.

Независимо от това полският премиер впоследствие каза, че темата е затворена веднъж завинаги.

Макар че става дума за събития отпреди 60 години, през последните месеци те се превърнаха в проблем за германско - полските отношения.

Претенциите на малки групи в Германия за наследствени имоти, загубени при изместването на полската граница на запад след войната, предизвика силен отзвук в Полша. Една от групите обяви, че ще отнесе въпроса до полския и европейския съд.

Това накара полския парламент да приеме документ, в който с твърд тон се заявява, че подобни претенции са безпочвени и настоява правителството да постави въпроса пред Берлин.

След срещата с полския премиер в понеделник, на която бе обсъден спорът за репарациите, германският канцлер Шрьодер каза, че приятелството и помирението между двете страни не трябва да бъде разрушавано от "хора, живеещи в миналото".

Двамата правителствени ръководители са се споразумели да бъде създаден адвокатски екип, който да се бори срещу всеки индивидуален или групов иск за компенсации. Такива искове са подавани както от поляци, така и от германци, отбелязва ДПА.

Повечето поляци смятат, че по отношение на моралната отговорност нещата са ясни.

От гледна точка на размерите ѝ, Полша понесе най- големи жертви и щети от нацистка Германия в сравнение с която и да е друга държава. Шест милиона поляци - половината от които евреи - бяха убити по време на войната.

Още по темата
Още от Свят