Германия и Швейцария ще ни помагат за внедряване на професионално образование

Анелия Клисарова. Сн: БГНЕС

Регионалните инспекторати да се свържат с областните управители и бизнеса по места и заедно да определят приоритетите за съответния регион в сферата на професионалното образование. Тази идея даде министър Анелия Клисарова по време на откриването на първото заседание на обществения съвет към Министерството на образованието и науката във връзка с допълнението и изменението на Закона за професионалното образование.

Изостанали сме много с потребностите на пазара на труда и на бизнеса от региона, посочи Клисарова. Тя заяви, че по въпросите на професионалното образование министерството ще получи помощ от посолствата на Германия и Швейцария - държави, където професионалното образование е най-добре развито.

Другите предизвикателства, пред които е изправено просветното министерство през тази година, са Законът за средното образование и Стратегията за висшето образование. По думите на Клисарова обаче, "образованието е система, която трудно може да се реформира от днес за утре".

След официалното откриване на обществения съвет бяха обсъдени различни предложения, а на следващото заседание членовете ще обърнат внимание на ролята на обществените организации за създаване на обществен имидж и авторитет на българския учител и училището. Предложението е на Янка Такева, председател на Съюза на българските учители, която е и сред членовете на гражданския съвет.

В него влизат ощеЛиляна Вълчева – председател на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, Юлиян Петров – представител на Синдикат "Образование” към КТ "Подкрепа”, представители на фондации, сдружения и родителски организации, работодателски организации в сферата на образованието. На следващото заседание ще бъдат поканени и представители на Съвета на учениците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?