Германия и Тунис подписаха споразумение за имиграцията

Германия и Тунис подписаха споразумение за имиграцията

Германия и Тунис обявиха, че са подписали ново споразумение за имиграцията при посещение на канцлерката Ангела Меркел в Тунис, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


"Споразумението бе подписано вчера между двете страни. То удовлетворява и Тунис, и Германия", заяви на съвместна пресконференция с Меркел тунизийският президент Бежи Каид Есебси.


Споразумението не вреди на суверенитета на Тунис или на друга страна, увери той.
Меркел заяви, че това ново споразумение предвижда на исканията на Берлин за идентифициране на тунизийци, чиято молба за убежище е отхвърлена, да се дава отговор до 30 дни.


Този въпрос бе в центъра на спора между Берлин и Тунис по случая с атентатора Анис Амри, който на 19 декември уби 12 души в нападение с камион срещу коледен базар в германската столица.


Властите на Тунис бяха обвинени от Германия, че са забавили репатрирането му през 2016 г., след като молбата му за убежище е била отхвърлена. Тунизийците заявиха, че са действали добросъвестно, но процедурите по идентификация са отнели дълго време.


Споразумението касае около 1500 тунизийци, на които Германия е отказала пребиваване. В консулствата на Тунис в Германия ще бъдат взети мерки да се помогне при идентифицирането им, уточни президентът на Тунис.


Германия ще отпусне на Тунис 250 милиона евро финансова помощ за проекти за развитие в бедни райони, съобщи Меркел, цитирана от ДПА.


Предвидено е тези средства да се използват за създаване на работни места и финансиране на малки предприятия.


Освен това Германия е отделила 15 милиона евро за депортирани тунизийци, всеки от които ще получи финансова помощ, преди да бъде върнат в Тунис.

 

Споделяне

Още от Свят