Германия иска да посредничи между САЩ и Китай по време на европредседателството си

Хайко Маас

Германия иска да посредничи между САЩ и Китай по време на предстоящото си ротационно председателство на Съвета на ЕС, заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА.

Отношенията между Вашингтон и Пекин, които вече бяха обтегнати, понесоха нов удар миналата седмица, когато американският президент Доналд Тръмп обяви ответни мерки срещу предизвикващия полемика нов китайски закон за националната сигурност на Хонконг, отбелязва агенцията.

Ние, европейците, имаме интерес да бъдат намерени допирни точки между противоречащите си интереси на Китай и САЩ, каза Маас пред германската медийна група "Функе". Той подчерта, че светът не бива да разделен на две сфери на влияние - китайска и американска.

Германският външен министър призна, че страната му ще бъде изправена пред предизвикателства по време на шестмесечното си ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 юли.

Планираната за септември среща на върха ЕС-Китай ще се състои, съобщи Маас и отбеляза, че има много важни теми, които трябва да обсъдим с Пекин. Срещата ще има за задача да убедим Китай да поеме ангажимент за "амбициозни цели в областта на климата и за честна глобална конкуренция", уточни той.

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?