Германия иска ЕС да обяви Хизбула за терористична организация

Правителството на Германия иска ливанското шиитско движение Хизбула да бъде добавено в списъка на ЕС с терористични организации. Вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих е заявил след разговори с представители на Американския еврейски комитет и експерти по въпросите на сигурността, че подкрепя подобно решение, съобщи списание "Шпигел”.

"Ако бъде потвърдено, че Хизбула е замесена в бомбената атака в България през миналата година, то ще има сериозни основания за включването на шиитската група в списъка с терористични организации", заяви говорител на Фридрих. Подобно е и мнението на германския външен министър Гидо Вестервеле.

 

Атентатът в Бургас отне живота на петима израелци и един българин през юли миналата година. В началото на февруари тази година България обяви, че организаторите на атентата на летището са били свързани с военното крило на ливанската проиранска групировка Хизбула, след което САЩ и Израел засилиха призивите ЕС да признае организацията за терористична. В ЕС няма съгласие по темата, като някои страни се притесняват, че подобно решение ще дестабилизира Ливан.

 

В началото на този месец Ройтерс съобщи, че през април държава от Европейския съюз ще подаде официално искане за включване на военното крило на ливанската шиитска групировка Хизбула в ”черния списък” с терористични организации. Засега само Холандия е направила това еднолично, а Великобритания е признала само военното крило на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?